Sian е първото електрифицирано Lamborghini

Pinterest LinkedIn +

"Lamborghini" представи новия си модел Sian, който е и първият хибриден автомобил на компанията с V12 двигател. В духа на марката, Sian представя и някои доста смели решения не само от техническа гледна точка, но и от визуална.

Колата използва 6.5-литров V12 двигател заедно с електромотор. Общата им мощ е 819 к.с. С това Sian става най-мощното серийно Lamborghini в историята. Автомобилът използва 7-степенен автоматик, като се задвижват и 4-те колела.

Sian може да се изстреля от място до 100 км/ч за 2,8 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 350 км/ч.

Дизайнът на Sian е много дързък, с множество ръбове, линии и щрихи. Целта на "Lamborghini" е колата да изглежда толкова бърза, колкото е реално. Визията ѝ е вдъхновена от класиката Countach, но с футуристична, а не с ретроспективна цел, казва главният дизайнер на "Lamborghini" Митя Боркерт.

В дизайна има и някои нови технологии. Около ауспуха се използва нов материал, който е чувствителен на топлина. Когато колата се загрее повече, материалът автоматично променя формата си без механична намеса и отваря допълнителни въздуховоди за охлаждане.

Sian ще струва 3,6 млн. долара преди екстрите. "Lamborghini" ще предложи само 63 броя от Sian и всички те вече са продадени. Всеки собственик ще може да персонализира своя Sian изцяло според личните си желания и затова се очаква всяка бройка да е уникална.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.