Шествие в защита на семейните ценности и гей парад днес в София

Pinterest LinkedIn +

Две демонстрации очакват гражданите и гостите на столицата днес. Митинг под наслов “Да съхраним националните традиционни ценности“ е организиран на площад „Независимост“ от 15 ч. Преди него от Народния театър в 14 ч. ще тръгне шествие за свободата и семейството, което ще стигне до площад "Света Неделя".

Основните послания на демонстрантите са формулирани от представителя на групата на Европейските консерватори и реформисти в България Кристиян Шкварек в неговия профил във Фейсбук:

Юни – месец на ЛГБТ идеологията или… Месец на семейството?

Законите – против „езика на омразата“ или… свобода на словото?

Децата – на държавата и НПО-тата или… на родителите?

Образованието – неолиберално или… патриотично?

Обществото – постмодерно или… традиционно?

Държавата – зависима или… суверенна? 

За същия ден е организирано и шествието „София прайд“ в подкрепа на ЛГБТИК+ (лесбийки, гей, бисексуални, транс, интерсекс и куиър хора). То се провежда за 15-ти път, а тази година мотото му е "Горди да бъдем". От сайта на събитието става ясно, че то ще започне от Паметника на съветската армия в София и ще продължи от 14 до 22 ч.

Организаторите обръщат внимание и на факта, че България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. „Освен че това поставя множество бариери пред ЛГБТИ общността, доведе и до няколко дела в Европейския съд по правата на човека и Съдът на Европейския съюз, по които се чакат решения“ – напомнят още те.

По-рано тази седмица Светият синод на Българската православна църква изрази своето неодобрение и несъгласие с организирането и провеждането на гей парада. „
Православната църква всякога се е обявявала за зачитането на свободната воля на човека в избора, определящ живота му. Но наред с това категорично е отстоявала моралните истини, без да се влияе от натиска на силните на деня, от модата и суетата на времето" - се казва в официалната позиция на Синода, за която Avtora.com вече писа.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.