Гугъл чества гей активист в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Pinterest LinkedIn +

Известно е, че световната търсачка "Гугъл" има обичай да отбелязва важни дати и празници чрез т. нар. google-doodle - специални илюстрации на заглавната страница, които препращат към линкове, разказващи за събитието или личността. Често те са свързани със световната история и култура, но също така не се пропускат и важни за отделните нации дати. Така например на 3 март вече свикнахме да виждаме българския флаг (не че не са ставали и грешки :) .

Всеки българин знае, че 2 юни е дата, на която народът ни чества паметта на поета революционер Христо Ботев и на всички загинали за свободата на България. Тази година се отбелязват 145 години от разбиването на Ботевата чета. Затова и мнозина останаха учудени от днешния "дудъл", който запознава потребителите с факта, че се навършват 95 години от раждането на Франк Камени. Недоумението става пълно, когато от линковете към изображението става ясно, че въпросният Франклин Едуард "Франк" Кемъни е роден всъщност на... 21 май 1925 г.

Той е известен с това, че е американски гей активист с еврейски произход, смятан за "една от най-значимите фигури" в американското движение за правата на гейовете. Кемъни е починал на 11 октомври 2011 г.

Каква точно е причината в Деня на Ботев търсачката да чества паметта на тази личност, но не и на българските национални герои, остава загадка. А може би информационният гигант дискретно насочва общественото внимание към новите герои на деня, които постепенно изместват "старите"?
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.