"Гейски" ли е конкурсът "Евровизия"?

Pinterest LinkedIn +

Часове след финала на "Евровизия 2021" в социалните мрежи се разгоряха дискусии, свързани с тазгодишния победител. Припомняме, че след гласуване на журито и на публиката стана ясно, че най-харесвана от всички е италианската група "Манескин" и тяхната песен "Zitti E Buoni".

По този повод "Дойче веле" припомня, че песенният конкурс е твърде пъстър музикален фестивал - в него участват хора от различни държави на света, публиката му също е твърде разнородна - той привлича както хомо-, така и хетеросексуални. Всички те заедно празнуват любовта си към музиката. Именно поради това обаче Унгария отказа да участва в "Евровизия 2020", която така и не беше проведена поради рестрикциите, свързани с коронавируса. Както видяхме, представители на страната липсваха и по време на финала на "Евровизия 2021", въпреки че до момента унгарци са се явявали на конкурса 19 пъти, а пет пъти са се класирали в първите десет места.

"Защо сега се отказва?" - реторично питат от "Дойче веле" и обясняват, че официално обяснение не е било дадено, но определено има предположения. Те се основават на изказване на служител на Унгарската държавна телевизия MTVA, според когото унгарският отказ се дължи на близостта на "Евровизия” със средите на ЛГБТ общността. Тази теза беше представена от британския вестник “Гардиън”, както и от унгарския уебсайт "index.hu". Близък до управляващите на унгарския телевизионен канал още в началото на миналата година определи “Евровизия” като “хомосексуална армада” и заяви, че отказът от участие е важен за “менталното здраве на Унгария”.

В разгара на назряващия скандал говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан - Золтан Ковач - отрече в Туитър, че държавата е враждебна  към хомосексуалистите и определи новините по темата като "фалшиви", но така и не посочи официална причина за отказа на Унгария. 

Унгария води рестриктивна политика спрямо хомосексуалните, а правата на гейовете и лесбийките са сериозно ограничени, припомня "Дойче веле". Наскоро унгарски депутат обяви, че осиновяването на деца от хомосексуални двойки е равнозначно на педофилия.

Не за пръв път официални лица от Унгария са изобличавани в нетолерантност. Широко цитиран преди време беше например унгарски телевизионен коментатор, обявил, че “Евровизия” руши обществените вкусове, тъй като в нея участват "крещящи травестити и брадати жени". Очевидно е визирал участието на победителя / победителката от 2014 г. Кончита Вурст, за която и Avtora.com нееднократно е писал. Изпълнението на Вурст беше опит да се отправи призив за толерантност към хомосексуалните.

Дали подозренията на унгарските представители бяха оправдани тази година, можете да прецените сами. Вижте победителите в "Евровизия 2021":


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.