Италия спечели "Евровизия 2021"

Pinterest LinkedIn +

Италианската рок групата "Мoнескин" спечели "Евровизия 2021" с песента си "Zitti e buoni" ("Млъкни и всичко ще е наред"). Нейният успех беше предвещан, тъй като това беше най-слушаната песен в различни музикални платформи сред всички останали композиции в конкурса тази година. От март до май тази година "Zitti e buoni" е слушана над 26 милиона пъти, съобщават организаторите на международното събитие.

Втора остана представителката на Франция, която беше фаворит на букмейкърите за спечелването на конкурса. Трета се класира песента от Швейцария, която получи най-много точки от гласовете на националните журита.

България остана на 11-то място, след като по време на гласуването дълго време успя да се задържи шеста. За песента "Growing up is getting old" на Виктория Георгиева максималните 12 точки дадоха две държави - Португалия и Молдова.

Победителите от "Мoнескин" стават известни през 2017 г., когато остават втори в конкурса "X Factor Италия". Година по-късно издават албума си "Il ballo della vita", чиито продажби го превръщат в платинен. Един от хитовете в него е "Torno a casa". Групата печели и традиционния песенен конкурс в страната си "Сан Ремо 2021".

Музикантите обясняват, че "Zitti e buoni" защитава правата на хората, които искат да запазят своята уникалност независимо от мнението на хората. Специално за конкурса "Евровизия" част от текста на парчето е била променена, за да се премахнат някои нецензурни изрази. В представянето на италианците много активисти на движения, защитаващи различни сексуалности, видяха манифест на своите идеи. Други оцениха движенията и пеенето на италианците като отблъскващи и пропагандни и осъдиха факта, 
че такъв голям международен и културен форум се използва за прокарване на конкретни идеи, които традиционните европейски общества не приемат с голямо въодушевление.

Италия спечели първото място след инфарктно гласуване, при което зрителите напълно разместиха класирането, подредено от националните журита.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.