Светият синод осъди предстоящия гей парад в София

Pinterest LinkedIn +

Светият синод на родната ни православна Църква категорично изразява своето неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 18 юни (събота) т.г. в скъпата ни столица София”, се казва в обръщение от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Водени от загриженост за човека, който е създаден по Божий образ и подобие, с бащинска загриженост подчертаваме изконните истини за човечеството и настоятелно потвърждаваме, че хомосексуалното поведение е напълно съзнателно и греховно променяне на дадената от Бога полова идентичност. Половата ориентация не е въпрос на избор, а е, както свидетелстват страниците на Свещеното писание – твърдо установена даденост.

Като пастири, сме силно притеснени от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава. Проповедта и гласът на Църквата Христова в света наред със своето онтологично действие – да посочва категорично кое е добро и кое е зло и да проповядва с бащинска загриженост библейските и християнски нравствени ценности, завещани ни от Самия наш Творец”, се казва още в обръщението от Светия синод.

От синода напомнят, че "извършването на греховете на плътското взаимодействие на хора от един и същ пол са противоестествени и неприсъщи на човешката природа" и Православната църква не може да намери извинение за подобни действия и взаимоотношения, извършени съзнателно.

В допълнение от Светия синод уточняват, че са силно обезпокоено от това, че "из улиците на столицата на Обичната ни Родина ще бъде използвана нарочна подвижна сцена за деца, които ще бъдат живи наблюдатели и дори участници в това неприемливо събитие". "Защото "който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина" (Мат. 18:6)" - припомнят Божието слово свещениците.

От синода призовават отговорните институции да спрат парада, който определят като "проява на най-висша форма на разложение в нравствените и морални принципи в обществото ни".
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.