Шест храни, богати на минерали

Pinterest LinkedIn +

Минералите са жизненоважни елементи за организма, които човек си набавя чрез храната, а растенията и животните, които ползваме за храна, си набавят тези минерали от почвата (тревата) и водата.

Минералите подкрепят всички биологични функции на организма и са много важни за сърцето и мозъка, както и за производството на хормони и ензими. А, както знаем, хормоните управляват всички телесни функции.

Минералите се разделят на 2 вида въз основа на нуждата в човешкото тяло. Макроминералите са необходими в по-големи количества и включват калций, калий, натрий, хлорид, фосфор и магнезий.

Другият вид са микроелементи, като те включват желязо, мед, флуорид, селен, цинк, хром, молибден, йод и манган. Микроелементите не са необходими на организма в големи количества.

Минералите могат да бъдат намерени в различни храни, но някои храни наистина съдържат големи количества.

Сайтът за здравни съвети от Здраве+ ни предлага да научим повече за 6-те най-богати на минерали храни.

1. Ядки и семена 

Ядките и семената са пълни с множество минерали, като са особено богати на магнезий, цинк, манган, мед, селен и фосфор.

Определени ядки и семена съдържат значително количество минерали и съединения.

Например само един бразилски орех осигурява 174% от дневните нужди от селен, докато порцията с тиквени семки (28 грама) осигурява 40% от дневните нужди от магнезий.

Важно е ядките и семената да се накисват преди консумация, за да се елиминират естествено съдържащите се в тях съединения, намаляващи степента на усвояване на полезните вещества.

2. Кръстоцветни зеленчуци 

Яденето на кръстоцветни зеленчуци, като карфиол, броколи, брюкселско зеле, е свързано с многобройни ползи за здравето, включително намаляване на възпалителните процеси при хронични заболявания.

Тези ползи за здравето са пряко свързани със съдържанието на минерали в тези зеленчуци.

Кръстоцветните зеленчуци са особено богати на сяра - минерал, който е необходим за клетъчната функция, производството на ДНК, детоксикацията и синтеза на глутатион, мощен антиоксидант, произвеждан от организма.

Кръстоцветните зеленчуци обаче не е препоръчително да се консумират сурови от хора със забавена функция на щитовидната жлеза.

3.Органно месо

Най-популярните източници на протеини са месата от различните части на животните – например бут, плешка, бяло месо и т.н. Органното месо обаче е сред храните с най-голямо съдържание на минерали.

Например 85 грама телешки черен дроб покрива дневните нужди от мед и осигурява съответно 55%, 41%, 31% и 33% от дневните нужди от селен, цинк, желязо и фосфор.

4. Яйца

Яйцата са достъпен източник на протеин и са своеобразна бомба от микроелементи. Те са богати на хранителни вещества и осигуряват много важни минерали.

Яйцата са с високо съдържание на желязо, фосфор, цинк и селен, както и много витамини, здравословни мазнини, антиоксиданти и протеини. Въпреки че много хора избягват жълтъците поради съдържанието на холестерол, точно в жълтъците се съдържат почти всички витамини, минерали и други полезни съединения.

5. Фасул 

Фасулът е известен с това, че е пълен с фибри и протеини, но също така е и източник на минерали, включително калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, манган, мед и цинк.

Фасулът съдържа обаче и анти-хранителни вещества, които могат да намалят усвояването на хранителни вещества. Накисването за няколко часа ги елиминира, затова е важен етап от правилното му приготвяне.

6. Авокадо 

Авокадото е кремообразен плод, пълен със здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали. То е богато и на магнезий, калий, манган и мед.

Калият е минерал, който е от съществено значение за регулирането на кръвното налягане и здравето на сърцето. Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на богати на калий храни, като авокадо, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. С богатите на храни калий обаче трябва да се внимава при проблеми с бъбреците.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.