Суперхраните - най-добрият приятел на косата

Pinterest LinkedIn +

Модата по здравословното хранене и използването на натурална козметика не стихва. Четем внимателно етикетите, избираме прости и органични съставки. Така наречените суперхрани, т.е. продукти, богати на ценни хранителни вещества, са сред най-предпочитаните от привържениците на здравословния начин на живот. Те се използват не само за хапване, но и за красивия вид и здравословното състояние на косата! Голяма концентрация от такива съставки ще откриете в много маски за коса https://makeup.bg/categorys/22812/. Не вярвате? Прочетете и се уверете!

Какво представляват суперхраните?


Със сигурност сте чували за тях по телевизията или радиото повече от веднъж или сте чели някъде в интернет. И може би сте реагирали с доза скептицизъм: още един маркетингов трик. Ами не. Суперхраните са хранителни продукти, пълни с ценни вещества, осигуряващи на тялото ни всички необходими витамини (С и Е), антиоксиданти (които забавят стареенето на кожата) и минерали.

суперхрани

Без тях не бихме могли да функционираме правилно, бихме се чувствали постоянно уморени и разсеяни. Къде да открием техните източници? За предпочитане в кухнята, или по-точно в чинията. Балансираната диета, богата на зеленчуци, плодове, ядки, растителни масла, поддържа мозъка, влияе положително на кожата, ноктите и зъбите и намалява риска от развитие на различни заболявания. Косата също се нуждае от тях, тъй като при недостатъчно подхранване и подсилване тя може да стане слаба, чуплива и рядка. 

Силата се крие в съставкитекрасива коса

Когато приготвяте ястията си в ежедневието, имайте предвид съдържанието на микро- и макроелементи в отделните съставки. От друга страна, когато пазарувате козметика, четете етикетите, за да проверите дали съдържат суперхрани във формулите си.

Ето списък на най-популярните и лесно достъпни: 


- Авокадото има много витамини А, В, С, Е и К, както и мед, калий, желязо,

- Бананът е източник на калий, както и на витамини А, С, Е,

- Годжи бери има много витамини А и С, както и минерали като калий, цинк, селен, желязо,

- Семената от чиа съдържат омега-3 и -6 киселини, витамини A, B, D, E, антиоксиданти и калций,

- Кейлът е богатство на витамини А, С, К, минерали и антиоксиданти,

- В кокосовото масло ще намерите витамин Е и лауринова киселина,

- Маслото от ший има много фитостероли, витамини А и Е.

Суперхрани за косата


суперхрани за косата

Косата се нуждае от хранителни вещества, за да расте, точно както колата от гориво, за да се движи. За да бъде здрава и лъскава, трябва да се грижите за нея както отвътре, така и отвън. Първото условие е изпълнено от споменатите по-горе балансирани хранения. Запазете повече място в чинията за плодове като например боровинки, авокадо, банани и зеленчуци като кейл, спанак. Не забравяйте за добавките под формата на подправки семена и кълнове (чиа, годжи бери, черен кимион, ленено семе).

Следете за наличието на тези ценни компоненти в продуктите, които използвате за външно подхранване на косъма! Ще забележите разликата моментално! Те насищат клетките с живителна енергия, почистват скалпа от примеси, предотвратяват накъсването на краищата и стимулират растежа. Ползите са безброй, а единственото, което трябва да направите, е да въведете здравословни навици в дневния си режим.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.