САЩ отмени правото на аборт в страната

Pinterest LinkedIn +

Върховният съд на САЩ отмени собственото си решение по дело от 1973 г., когато правото на жените в страната да правят аборти беше признато за гарантирано от Конституцията.

Сега съдът делегира на отделни щати правото сами да регулират законодателството в тази област. "Конституцията не дава право на аборт; и правото да се регулира абортът се връща на хората и на избраните от тях представители" - се казва в решението на Върховния съд на САЩ.

В продължение на почти половин век правото на жените да прекратяват бременностите си беше на практика неоспоримо в Съединените щати. Сега обаче поне в половината от американските щати абортът ще бъде напълно или в повечето случаи забранен. Главният прокурор на Мисури вече подписа закон за ограничение на абортите в щата.

Решението на съда беше приветствано от християни, консерватори и републиканци, включително и от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той заяви, че въпросното решение е "взето от Бог", и допълни, че всички права по този спорен въпрос вече са върнати на щатите, т.е. тези, "на които първоначално принадлежат".

Настоящият държавен глава Джо Байдън обаче остро осъди решението на Върховния съд, заявявайки, че подобен ход "хвърля САЩ със 150 години назад". Той подчерта, че подобно решение отнема "конституционното право на жените" и призова гражданите към мирни протести, като подчерта, че "насилието не е изход от сегашната ситуация".

Предшественикът на Тръмп Барак Обама нарече забраната за абортите "атака срещу основните свободи на милиони американци". "Съдът отхвърли най-силното лично решение, което човек може да вземе, и го остави на капризите на политици и идеолози", каза той.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.