Samsung Galaxy Note: Таблет? Смартфон? Не! И двете!

Pinterest LinkedIn +

Таблети vs. Смартфони. Ако не следите пазара за мобилни устройства, то това е следващият голям сблъсък, чийто изход ще определи до голяма степен посоката, в която ще се развива този бранш през следващите 3 до 5 години.

И докато водещите компании в областта се чудят какво още по-интересно, ново и шантаво да предложат на феновете - съответно iPad (и сродните му) и BlackBerry, Samsung както винаги са на гребена на вълната. В рамките на култовото изложение IFA в немската столица Берлин, корейците демонстрираха първия по рода си... таблет-смартфон!

Оригинално наречен Galaxy Note (напомнящ едновременно за бранда телефони Galaxy, но и с уточняващото Note в края), това интересно устройство е базирано на 1.4-гигахерцов ARM процесор с две ядра. Машинката разполага с 5.3-инчов Super AMOLED дисплей, предлагащ изображение с фантастично качество – резолюция от 1280 х 800 пиксела, достоен конкурент на култовия Retina екран на iPhone.

Таблето-фонът (хайде, нов термин) е с вградена 8МР тилова камера с LED светкавица и фронтална с резолюция 2МР (за видео чат). Разбира се, поддържа се опция за запис на Full HD клипове (1080р). За разлика от множеството подобни таблети/ телефони на пазара, Galaxy Note не е само с жестов контрол в унисон с наложената от iPhone мода. Не че джаджата не поддържа и такава възможност, но Samsung са предвидили и удобен стилус (полъх от едни по-романтични 90-тарски времена). Това е добре дошла опция, тъй като не всеки си пада по мазни отпечатъци от пръсти по екрана.


Note е изключително тънък – дебелината му е горе-долу колкото тази на Galaxy S2 – 9.65 милиметра. Стандартната батерия на таблета-телефон е с капацитет 2500 mAh – приблизително два пъти по-голяма от стандартната за масовите смартфони. Това е добра новина – един от най-досадните проблеми на моделите от класа на iPhone, HTC Desire и Galaxy е краткият живот на акумулатора – минус, за който трябва да сме "благодарни" на солидния размер на екраните им.

При Notе, Samsung са съобразили, че при 5.3-инчов дисплей е редно батерията да е по-голяма, за да не свършва след половин час интензивно "бъзикане" по таблета.

Устройството очевидно ще се предлага в две базови версии – с 16 и 32 GB налична памет. На комуникационния фронт Note също не разочарова – освен поддръжката на HSPA+ (3G), таблетът предлага още възможности за WiFi (802.11a/b/g/n) безжична връзка, както и 4G LTE (само за мрежите в САЩ, обаче).


Очаквано, Note работи под управлението на Android OS, версия 2.3 (Gingerbread), в комбинация с фирмения интерфейс TouchWiz UX, който предлага някои наистина интересни, забавни и оригинални опции за контрол с жестове. Таблетът идва зареден с отличен комплект полезни приложения – органайзер/ календар S Planner, програмка за бързи бележки (включително и ръкописни) S Memo и други.

На мултимедийния фронт нещата също са на ниво – поддържат се всички популярни в момента формати за видео и аудио в това число MP4, H.264, WMV, DivX, Xvid, а впечатленията от възпроизвеждане на филми и музика са повече от отлични.

Чудите се къде е лошата новина тук? Да, май е време и за нея. И така, затаете дъх... кофтито в случката е, че... Galaxy Note ще е скъп. Колко точно, все още не се знае, но определено ще струва повече от смартфон в гамата на iPhone и Galaxy S/S2.

Все пак за хората, които търсят добър компромис между пълноформатен (9-10-инчов) таблет и смартфон с голям дисплей, Galaxy Note си заслужава.


Сподели.