Follow the Money - колко струва изработката на един смартфон и кой печели най-много от продажбата му?

Pinterest LinkedIn +

Днес така наречените "умни" телефони не са просто мода - те са сериозен бизнес. Какво представляват те и какво точно умеят вече знае всеки, дори 6-годишните искат GSM със сензорен екран и Android. Виж, на един друг интересен въпрос малко хора знаят отговора.

А именно - колко точно струва един смартфон? Кой печели най-много от изработката и продажбата му? Големите софтуерни компании, разработващи операционни системи и приложения за него?! Китайските производители на чипове?! Или корпорации като Apple и Nokia, които държат патентите за цялостната концепция на съвременните интелигентни слушалки?!

Освен от чисто любопитство, фактите в този случай са интересни и от чисто практическа гледна точка. Така де, добре е човек да знае не само колко плаща, а и защо и на кого. Иначе казано – да е наясно в чий джоб точно отиват нашите с мъка спечелени пари, изговорени под формата на топъл въздух и шарени апликации.

На първо място трябва да знаете, че дори в нашата мила и скована от телекомен олигопол и оплетена в картелни споразумения татковина, закупувайки смартфон, вие на практика не плащате неговата пълна цена – такава, каквато я е предписал производителят. За да ви "зариби" да си го купите, съответният мобилен оператор прави отбив от реалната му цена, която, разбира се, вие след това заплащате под форма на равни вноски, прибавени тихо мълком към сметката ви.

Отстъпките варират сериозно в зависимост, както от търговската политика на всеки телеком, така и от марката, модела и съответните договорености с производителя на конкретния телефон.

За справка (а и колкото да ви ядосаме леко) ще ви споменем, че в по-белите от нашата европейски държави тази отстъпка варира от 70 до над 300 евро!

Самата изработка или по-точно процесът на разработване на един нов телефон също никак не е евтина. За новия Bold например, RIM (притежателят на търговската марка BlackBerry) са изпробвали стотици различни варианти за дизайн на корпуса. Точните цифри, свързани с разработката, разбира се, са обект на търговска тайна, но експерти в областта твърдят, че един такъв проект за нов телефон може да глътне до 30 милиона долара!

Що се отнася до различните компоненти – палмата на първенството държат сензорният дисплей и радиото, следвани от флаш паметта, процесора и корпуса на телефона. За пример, един типичен iPhone 4 с крайна производствена себестойност от около 175 долара включва 35 долара за дисплея, още 35 за NAND флаш паметта, още 30 за Qualcomm чипсета, 25 за прословутия А5 процесор, 20 за корпуса, 5 за батерия и дребни елементи за още 10 долара.

Ако телефонът се продава със SD външна карта памет пък, можете да добавите грубо още по долар за гигабайт.

Не малка част от парите ви отиват и при софтуерните корпорации, предлагащи мобилни операционни системи. Слуховете твърдят, че компаниите заплащат между 7 и 15 долара лицензионни отчисления за всеки инсталиран Windows Mobile. В същото време, Google не таксува корпорациите, използващи тяхната ОС, напротив – част от приходите на компанията отиват за финансиране на свързани с Android услуги като Android Marketplace.

В случай, че се чудите на какво се дължи подобна нечувана щедрост, просто е - Google получават процент от всички реклами, публикувани върху Android базирани мобилни устройства.

Отделни такси се заплащат и върху опциите за възпроизвеждане на мултимедия – за всеки един аудио и видео кодек, използван от вашия смартфон, вие дължите пари, които мобилните оператори и компаниите производители съответно надлежно ви събират.

В светлината на всичко това – вече сигурно си обяснявате защо в тази индустрия ври и кипи, а съдебните процеси са ежедневие. Просто залозите са прекалено високи, а изгледите играта да стане по-малко кървава в най-близко бъдеще просто няма.

Сподели.