Кой сега е No.1?! Lil Wayne взриви Billboard 200

Pinterest LinkedIn +

Надминавайки прогнозните стойности и междинните данни от средата на миналата седмица, деветият студиен албум на Lil Wayne - Tha Carter IV, оглави официалната класация за албуми на САЩ с 964 000 продадени копия, ставайки третият No.1 дългосвирещ запис в дискографията му след Tha Carter III и I Am Not a Human Being, както и вторият най-бързо продаван LP на годината.

Около 140 000 копия не са достигнали на 28-годишния рапър, за да разбие рекорда на Lady Gaga за най-силен дебют на 2011 гoдина, и само около 50 000, за да подобри своя собствен, поставен през юни 2008 година в седмицата след рилийза на Carter III. Тогава записът, чийто пряк наследник се явява току-що издаденият албум, регистрира 1.01 млн. продадени копия – постижение, което нито един друг изпълнител не е преодолял до този момент.

В същото време, рекордът на Lady Gaga за най-бързо продаван албум на 2011 година би имал доста по-различно цифрово изражение без 48-часовата промоция на Born This Way в AmazonMP3 Store, в чиито рамки проектът, издаден на 23 май, е бил придобит 440 000 пъти на цена от 99 цента. От мига на световната си премиера до днес, Carter IV може да бъде закупен от iTunеs и Amazon на стандартната цена от $11.99, а общият брой дигитални даунлоуди на албума възлиза на 362 000, което го нарежда на второ място във вечната класация за най-многочислени седмични дигитални продажби. И тук рекордът е във владение на Born This Way с актив от 662 000 копия (440 000, от които са продадени за $1).

Успехът на Carter IV се обосновава от няколко фактора, в това число принадлежността на записа към хитовата поредица "Carter", огромната радио аудитория на новоиздадения сингъл How to Love, който фигурира в Топ 10 на актуалния Pop Songs Chart на Billboard (едва второто парче на Lil Wayne, поставено в тази класация след Lollipop) и фактът, че продажбите на албума стартираха броени часове след изявата на рапъра на 2011 MTV Video Music Awards, предавана на живо в цял свят. Окончателният вид на текущото издание на Billboard 200 предстои да бъде публикуван, наред с останалите официални класации на САЩ.


Сподели.