Робот пише и възпроизвежда собствена музика (видео)

Pinterest LinkedIn +

Изкуственият интелект се оказа способен и да твори, като анализира изображения и създава свой собствен ритъм.

Доказателство за това е роботът Шимон, който пази в себе си огромно количество музикални данни: над 5000 песни, два милиона мотива и кратки пасажи, завещани му от инженерите от Технологичния институт в Джорджия. На базата на тази информация той умее да композира оригинална музика.

Според специалистите тези парчета звучат като кръстоска между джаз и класическа музика. Те ги описват като "деликатно успокояващи".

"Роботът анализира голям набор от музикални данни (включително поп, класически, джаз и др.) и идентифицира моделите, които се появяват във всички песни и жанрове", разказва Гил Уайнбърг, директор на Центъра за музикални технологии на учебното заведение. "След това използва това, което е научил, за да създаде собствена музика".

Това не е първият път, в който изкуствен интелект създава истинска музика. "Daddy's Car" − песен, базирана на стила на "Бийтълс" − е точно такъв продукт и вече има над 1,6 милиона показвания в YouTube например. Още през юни 2016 г. изкуствен интелект на групата "Brain" на Гугъл създаде 90-секундна мелодия.

Уайнбърг обяснява, че развитието на технологиите може да доведе до създаване на по-големи композиции.

"Помислете за симфоничен или концептуален албум", казва той. "Моделирането, което използва все повече музикални единици, може да доведе до музика, създадена от робот, която достойно да конкурира сътворената от човека музика".


Сподели.