RoboCop - от човека до машината и обратно

Pinterest LinkedIn +

Римейк на едноименния филм от 1987 година, RoboCop (Робокоп) е кръстоска между полицейски екшън и фантастика и на практика е четвъртата част от франчайза за роботизирания полицай, чиято роля този път е поверена на Джоел Кинеман (Joel Kinnaman).

Римейк може и да не най-точната дума в случая, но това не променя факта, че фантастиката от края на осемдесетте и началото на деветдесетте години се завръща. Променена, модернизирана, често триизмерна и с доста по-впечатляваща визия, по-скоро "вдъхновена от", отколкото пресъздаваща старите филми, тази тенденция в киното вероятно има логично обяснение.

Вместо да се впускаме в търсенето му обаче ще обърнем внимание на нещо друго. Интересът е насочен основно към филмите на Пол Верховен (Paul Verhoeven). През 2012 година гледахме римейк на друга негова лента - Total Recall (Зов за завръщане). Новата версия изненадващо не постигна особен успех, въпреки че беше режисирана от Лен Уайзман (Len Wiseman) - един от създателите на Underworld, а в главната роля влезе Колин Фарел (Colin Farrell), който определено е по-симпатичен от Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger), на когото е поверена ролята в оригинала.

Първият RoboCop също е филм на Верховен, а освен това е и доста впечатляваща за времето си продукция, със сериозен бюджет и още по-сериозни резултати, при това не само от финансова гледна точка, но и от техническа - лентата е номинирана за две награди "Оскар" и печели наградата на Академията за звуковите си ефекти. И прераства във франчайз - две филмови продължения (RoboCop 2, RoboCop 3), няколко телевизионни поредици и видеоигри.

Новият RoboCop, чийто режисьор е Хосе Падиля (José Padilha), е по-скоро reboot, тоест филм, които използва познати от други произведения персонажи, но променя историята и в повечето случаи е предистория на събитията, които вече познаваме. RoboCop не е предистория на филма от 1987 година, но не е и негов римейк. Да, основният персонаж е същият, основната сюжетна линия - също, но все пак не липсват и разлики.

Между престрелките, каскадите и ефектите се промъкват няколко неочаквани лъча ирония. Нейното абсолютно олицетворение е Самюел Л. Джаксън (Samuel L. Jackson), на когото е поверена ролята на телевизионния водещ Пат Новак, а абсурдната медийна пропаганда, която води изключително разпалено и с която започва и завършва филма, напомня за The Hunger Games (Игрите на глада).

Извън зловещото подсещане за това колко е лесно да се манипулират фактите и да се използват според целта и желанията на хората с власт, основната идея в RoboCop е разграничаването между човека и машината. Това, което ги отличава, е способността да взимат самостоятелни решения и най-вече наличието на емоции у хората, приемано като слабост от някои и като най-значимото човешко качество от други.

Действието се развива през 2028 година в Детройт - още една интересна допирна точка с първия RoboCop. Там годината е приблизително същата, само че "след 40 години" звучи някак по-отдалечено във времето, отколкото "след 14 години". Вероятно затова създателите на римейка са решили да вмъкнат препратки към реални събития в сюжета.

Освен Джоел Кинеман (Joel Kinnaman), на когото е поверена ролята на Робокоп, а повечето от вас вероятно са гледали в криминалния сериал The Killing, и брилянтния, както винаги, Самюел Л. Джаксън, в каста на филма има още две интересни имена - Гари Олдман (Gary Oldman) и Майкъл Кийтън (Michael Keaton).

За феновете на RoboCop на Верховен новата трактовка на историята ще бъде или приятна изненада, или крайно разочарование. Ако просто сте фенове на жанра, новият RoboCop вероятно ще ви допадне, най-вече заради ефектната си визия.

Сподели.