Робърт Шекли почина на 77 години

Pinterest LinkedIn +

Прочутият фантаст Робърт Шекли (Robert Sheckley) почина на 77-годишна възраст в болница в Пукипси, Ню Йорк, от мозъчен аневризъм. Автор на десетки повести, романи и разкази като "Билет за Транай", "Счетоводителят" и мн. др., той е признат за един от най-блестящите хумористи в жанра.

През 2001 г. асоциацията на американските писатели на фантастика и фентъзи отличи Шекли за цялостния му принос към жанра. През м. май т. г. той направи визита в Украйна като специален гост на провеждащата се там конференция на писателите и феновете на научната фантастика; ненавременното му разболяване от пневмония наложи престоя му в тамошна болница и отсъствието от прожекторите на друго подобно събитие - в Глазгоу.

Въпреки влошеното си здраве в деня, в който е получил аневризъм - 28 дни преди да почине - той се е разхождал с вечната си раница на гърба си, както винаги пълна с книги. Мнозина считат, че неговият роман "Измерения на чудесата" е вдъхновил Дъглас Адамс за написването на "Пътеводителят на галактическия стопаджия". В интервю за Нийл Геймън (Neil Gaiman) Адамс отрича това твърдение.

Сподели.