Йълдъз Ибрахимова - 30 Години на сцената

Pinterest LinkedIn +

През 2006 се навършват точно 30 години от първата голяма сценична проява на Йълдъз Ибрахимова, когато дебютира с Биг Бенда на Българското Национално Радио на фестивала във Варна (1976). Събитието е повод за компилирането на настоящия двоeн диск, озаглавен “30 Години на сцената”.

Двойната колекция няма толкова амбицията да бъде антология на дискографията на Йълдъз, а по-скоро да покаже великолепния й импровизаторски талант, уникален подход към всяка една песен и жанрово многообразие през годините. Тя е разделена на два тематични периода – първият компактидиск е наречен “Classics & Jazz” и представя най-доброто от класическия и джаз репертоар на певицата в 17 студийни и концертни изпълнения. Сред тях са концертни импровизации на “Menuet/Badinere” от Бах, “Habanera” от операта “Кармен” на Бизе, любими джаз стандарти на няколко поколения като: “The Man I Love”, “Summertime”, “Fascinating Rhythm” от Гершуин, “Sophisticated Lady” от Дюк Елингтън и “Round About Midnight” от Т. Монк и др. Концертните записи са от различни фестивали и рецитали, които за първи път се издават не само на компактдиск в България, но и изобщо.
 
Вторият диск неслучайно е озаглавен “Балканатолия” – там, където се срещат спонтанната импровизация и автентичният фолклор на Балканите. “Балканатолия” минава през повечето етно проекти на Йълдъз, а колекцията събира 16 брилянтни записи с изпълнения на “Лале ли си, зюмбюл ли си”, “Селски танц”, “Криво хоро”, “Савба ръченица”, румелийско-турски фолклор и откъси от нейната прочута концертна програма с руски и цигански романси (“Celem, Celem”, “Очи Чëрны”).
 
В албума е включена и една много специална песен за Йълдъз – “Училищна песен”, която е от нейния проект с детски песни – “Песни за малки и големи” (издаден от Вирджиния Рекърдс през 2003), в който взимат участие три поколения певици: Йълдъз заедно с нейната майка Неврие Алиева и 7-годишната й дъщеря Суна Динчер.
 
В записите от различните периоди, концертни зали, фестивални сцени и студиа участват както някои от най-добрите български музиканти, така и утвърдени имена от международната джаз общност -  Антони Дончев, Иво Папазов, Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Димитър Шанов, Васил Пармаков, Юлиян Янушев, Стоян Янкулов, Венци Такев, Лайош Дудаш, Веселин Веселинов-Еко, Себастиян Букхолц, Анатоли Вапиров, Тахир Айдоуду, Огнян Видев и др. В албума участват и световноизвестният хоров ансамбъл “Мистерия на българските гласове”, и оркестрите "Динамит брас бенд" и "Класик ФМ оркестра".
 
Албумът се издава и разпространява от Вирджиния Рекърдс
Сподели.