8-ми декември 2005 - 25 години от смъртта на John Lennon

Pinterest LinkedIn +

Днес (8 декември) се навършват 25 години от смъртта на Джон Ленън (John Lennon). На този ден феновете на емблематичния за цялата съвременна музика бивш член на легендарната ливърпулска четворка си спомнят за личността му, от която и днес черпят вдъхновение милиони хора по цял свят.

Ленън беше застрелян пред апартамента си в Манхатън, Ню Йорк, на 8 декември 1980 г. от свой почитател - Марк Чапман (Mark Chapman), който към днешна дата продължава да излежава 20-годишната си затворническа присъда.

Артисти от цял свят, но най-вече от родната му Англия, ще го почетат днес с трибют концерти, а някои от най-големите телевизии и радиостанции ще излъчат музикални и документални предавания, посветени на него.

Пол Уелър (Paul Weller), Lulu, Dave Matthews и Jamie Cullum ще бъдат сред изпълнителите, които ще вземат участие в трибют на Ленън в лондонските студия Abbey Road и в нюйоркското Sirius. Badly Drawn Boy, Sugababes и Katie Melua също ще се включат в концерта, който ще бъде излъчен едновременно от Radio 2 на BBC и Sirius Satellite Radio.

"Ленън вечерта" на Radio 2 ще започне час преди това, в 21:00 ч. българско време, с предаването на Марк Радклиф (Mark Radcliffe) "Денят, в който Ленън си отиде", в което мисли и спомени ще споделят негови близки, приятели и колеги. Ексклузивно интервю с вдовицата на Ленън - Йоко Оно, дадено от нея преди броени дни, както и първото радиоинтервю в историята на Beatles от 1962 г. също ще станат достояние на слушателската аудитория.

Десетки други събития, организирани от феновете на Ленън, ще се състоят до края на деня в Сентръл парк, в родния му Ливърпул, в Лондон, в Париж и др. В 14:00 ч. българско време стотици бели балони ще бъдат пуснати от Albert Dock, а в 18:30 ч. изображения на певеца ще бъдат прожектирани на фасадата на сградата на George's Dock.

"Той е жив. Все още е сред нас. Духът му няма да умре, нали знаете. Не можете да убиете една личност просто така. По този начин аз чувствам нещата", споделя Йоко Оно за "Една нощ през декември"; предаването, в което известни личности си спомнят момента, в който чуват новината за убийството на Ленън, ще бъде излъчено по BBC News 24 в 23:30 бълг. време.

 


 

Сподели.