R.I.P.D. - Джеф Бриджис и Райън Рейнолдс страхотни, както винаги, дори и на "оня свят"

Pinterest LinkedIn +

Един наистина шеметен и забавен полицейски тандем, умен злодей и зрелищни ефекти, в съчетание с много хумор и впечатляващ актьорски състав, са всичко, което е необходимо за добра екшън комедия. Новата лента на Робърт Швентке (Robert Schwentke) определено притежава всички изброени качества, а и не само тях.

Дори да не сте фенове на екшъните, има няколко основателни причини да отделите време за R.I.P.D. (РПУ "Оня свят"). Първите три са Джеф Бриджис (Jeff Bridges), Кевин Бейкън (Kevin Bacon) и Райън Рейнолдс (Ryan Reynolds).

Сред останалите са интересната визия на лентата и фактът, че, за разлика от доста други филми, този не просто претендира за комедийност, а наистина е смешен.
Не всеки може да бъде впечатлен от мащабни каскади и изобилие от ефекти, но много от киноманите ги ценят високо. Именно тях R.I.P.D. със сигурност няма да разочарова.

Режисьор на R.I.P.D. е Робърт Швентке (Robert Schwentke), когото повечето от вас вероятно свързват със заглавия като Flightplan с Джоди Фостър (Jodie Foster) и The Time Traveler's Wife.

Ако сте гледали последния, знаете, че Швентке има опит с фантастичните сюжети. Екшън комедиите също не са непозната територия за немския режисьор, чието дело е и хитовият Red (БСП - Бесни, страшни пенсии).

R.I.P.D. е своеобразна комбинация между двата жанра, защото фантастичният елемент присъства доста сериозно в сюжета. Всъщност лентата е базирана на едноименния комикс на Питър Ленков (Peter M. Lenkov), познат с работата си над криминалните сериали CSI: NY и Hawaii Five-0.

Освен автор на комикса Ленков е и един от продуцентите на R.I.P.D. Сценарият на филма обаче е поверен на Фил Хей (Phil Hay) и Мат Манфреди (Matt Manfredi), познати със съвместната си работа над The Tuxedo и Clash of the Titans.
Въпреки изброените качества R.I.P.D. не постигна особен успех, а приходите от първите му няколко дни в кината са съвсем скромни на фона на бюджета от 130 милиона долара.

Оценката на критиката за лентата също не е много ласкава, което би могло да бъде обяснено колкото с придирчивостта, когато става дума за екранизации по комикси, толкова и с изобилието от сюжети, в които някой спасява света, през последните месеци.

Повечето от вас със сигурност са попадали поне на един филм със завърнали се от отвъдното персонажи, а и вероятно вече сте се досетили, че именно тази идея е в основата на R.I.P.D.

Голяма част от ходовете, използвани от създателите на лентата, напомнят за други филми. Например на романтичната комедия Defending Your Life с Мерил Стрийп (Meryl Streep) или на сериала Dead Like Me.

Приликите обаче не са нито дразнещи, нито прекалено очевидни, така че R.I.P.D. няма да ви остави с неприятното усещане, което много екшъни успяват да създадат, че гледате поредния вариант на една и съща история.

Сюжетът проследява детектив Ник Уолкър (Райън Рейнолдс), който малко преди да умре взима едно лошо решение. Именно то води до внезапната му смърт. Освен със загубата на живота и съпругата си Ник трябва да се справи с възприемането на още няколко факта.

Първо - убит е от партньора си (Кевин Бейкън). Второ - попада на място, което не е очаквал - полицейско управление в отвъдното, чиято цел е да връща покойниците, успели да се промъкнат обратно в света на живите.

Трето - има нов партньор. При това не кой да е, а бившият шериф Рой Пулсифер (Джеф Бриджис), чиито методи са малко старомодни. Може би защото е умрял през XIX век.

Едно от най-симпатичните хрумвания във филма, което прави двойката полицаи още по-забавна, е фактът, че всички живи хора ги виждат като красива руса жена (Мариса Милър) и възрастен китаец (Джеймс Хонг). И русата красавица всъщност е Бриджис.

Друг сериозен плюс на лентата е, че, въпреки че отново всичко се върти около спасяването на света, не липсват и няколко изненадващи обрата, така че сюжетът не е напълно предвидим и отегчителен.

Сподели.