The Conjuring омагьоса американския боксофис, R.I.P.D. с трагичен дебют

Pinterest LinkedIn +

Филм, заснет с бюджет от $20 млн., оглави класацията на най-доходоносните филми в Северна Америка с боксофис от $41.5 млн., докато продукция, погълнала $130 млн. и отделно още няколко десетки за маркетинг, се нареди сред провалите на 2013 г. и дебютира едва на седмо място с $12.8 млн. от продадени билети.

Става думи за хорър трилърът The Conjuring, чийто премиерен боксофис е рекорден за филм в този жанр с рейтинг R (забранен за лица под 17 години), и екшън комедията R.I.P.D. на небезизвестния режисьор Роберт Швентке с участието на Райън Рейнълдс и Джеф Бриджис.

Universal вече е наясно, че ще изгуби сериозна сума заради слабото представяне на R.I.P.D., който по всичко личи е посрещнат скептично от американската публика, като при това малкото хора, които са предпочели да гледат него в дебютния му уикенд, са излезли отегчени от киносалоните.

За това свидетелства средната оценка, дадена му от зрителите – C+ CinemaScore, предвещаваща отпадането му от топ 10 още в следващото издание на боксофис класацията.

В същото време името на Райън Рейнълдс е всичко друго, но не и гарант за успех, тъй като последните филми с негово участие се представиха също толкова неудовлетворително като сравняваната с Men in Black история за полицейски отдел от покойни ченгета.

В същото време The Conjuring дава заявка за продължително присъствие в топ 10 на класацията, тъй като в консонанс с финансовия му успех се радва на отлична оценка от страна на аудиторията – А- CinemaScore.

Лентата е режисирана от ветерана в жанра Джеймс Ван и също залага на звезден актьорски състав начело с Вера Фармига и Патрик Уилсън. Освен тях във филма, проследяващ историята за разследването на двама следователи по паранормални явления, базирана на истински случай, участват Рон Ливингстън и Лили Тейлър.

Противно на очакванията The Conjuring е филмът, чрез койтоWarner Bros. ще компенсира загубите си от зрелищния екшън Pacific Rim, вместо да е обратното, предвид огромното разминаване в мащабите и бюджетите на двете продукции.

След неубедителния си дебют, Pacific Rim търпи спад в приходите от 57% до разочароващите $16 млн. от продадени билети през втория си уикенд по екрани и общо $68 млн. от премиерата му до момента. Лентата на Гилермо дел Торо обаче си изгради добър имидж извън САЩ и генерира значителни суми от 48-те интернационални пазара, на които вече е разпространен. Така общият размер на приходите му в световен мащаб вече гони $200 млн.

Освен за R.I.P.D., изминалият уикенд се оказа повече или по-малко неуспешен за още две премиерни продукции. Анимацията Turbo, чийто главен герой е охлюв, мечтаещ за живот на скорост, инкасира $21,5 млн. през първия си уикенд и общо $31.2 млн. от премиерата си в сряда (вместо в петък, когато излизат повечето нови заглавия), нареждайки се на 3-то място.

Така филмът регистрира един от най-слабите дебюти за анимационна продукция от много време насам, като при това инкасира по-малка сума през уикенда от издадения преди 3 седмици Despicable 2 ($25,1 млн.). Интересът към Turbo извън Северна Америка и зрителският му рейтинг A CinemaScore се явяват известни гаранти за по-нататъшното му представяне в боксофис класациите.

Продълженеито на екшън комедията Red с Брус Уилис, Хелън Мирън, Джон Малкович, Антъни Хопкинс и Катрин Зита-Джоунс е последното ново заглавие в актуалния киноафиш на Северна Америка и също се представи по начин, който от Summit едва ли ще искат да запомнят.

Въпреки звездния му актьорски състав, филмът дебютира с по-малък боксофис от своя предшественик - $18,5 срещу $21,7 млн., а оценката на зрителите - B+ CinemaScore – не е достатъчно основание, за да се очаква бюджетът му от $84 млн. ще бъде избит само от прожекции в САЩ и Канада.

US Box Office 19-21 юли 2013 г.:

1. Тhe Conjuring  $41.9M

2. Despicable Me 2  $24.9M
3. Turbo  $21.3M
4. Grown Ups 2  $19.9M
5. Red 2  $18M
6. Pacific Rim  $16M
7. R.I.P.D.  $12.7M
8. The Heat   $9.3M
9. World War Z  $5.19M
10. Monsters University  $5.12M

Сподели.