RIFT

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Масова онлайн мултиплейър игра Година: 2011 Разработва: Trion Worlds Издава: Trion Worlds Платформа: PC

През последните няколко години всеки път, когато някой спомене за масови онлайн мултиплейър игри, незабавната асоциация е прословутият (и честно казано дотегнал на много от нас) World of WarCraft.

Това, разбира се, е и хубав, и не дотам приятен факт. От светлата страна на нещата, роденият от добре познатия ни Blizzard професионализъм "тежка категория", WoW без съмнение е игрален, а и попкултурен феномен с изключително значими пропорции. Някои биха могли да го нарекат дори ММО еталон или дори ММО икона.
От друга страна обаче, има една дребна, но съществена подробност относно прословутия "Свят" и тя е свързана с факта, че след близо 7 години на пазара WoW... как да кажа – омръзва.

А какво правим, когато нещо ни омръзне?! Точно така, сменяме го! В това отношение RIFT може да изглежда като поредната ММО оферта, но дали е точно така?

Да не е лесно една нова мултиплейър идея да се наложи, да изглежда свежа и оригинална на фона на една доста пренаселена вече пазарна ниша. Точно за това и Trion Worlds са подходили внимателно към заглавието, над което работят вече над четири години. Вместо да се опитват да изобретят отново колелото или да се пробват да откриват топлата вода и сапуна, те просто са взели най-доброто от всичко, което жанрът е дал до момента на геймърския свят; поучили са се от най-успешните ММО примери до момента и са комбинирали целия този опит в една балансирана комбинация от добре полирани клишета и свежи оригинални идеи. Резултатът? Експлозия от разнообразие и добре познати ММО елементи, които доказано забавляват!

Но да не избързваме. Нека първо да видим къде ще ни отведе историята в RIFT. Светът на играта е колкото нов, толкова и добре познат. Разкъсван от противоречия, той е изправен пред унищожителен катаклизъм, който, разбира се, вие (или по-скоро управляваният от вас герой) ще трябва да предотвратите. За целта ще се наложи да изберете една от двете враждуващи фракции – Пазителите (Guardians) и Претендентите (Defiant). Първите вярват, че са пратеници на Боговете на Телара (светът в играта), призвани да изпълнят тяхната воля и да спрат задаващия се Апокалипсис, предизвикан между другото от проникването на измеренията едно в друго. Иначе казано: тъканта на Вселената в Телара се пропуква, в резултат на което Живот и Смърт, Огън и Вода, Въздух и Земя започват да се смесват по непозволен начин, предизвиквайки истинска катастрофа. Въпросните "пукнатини" (rifts) всъщност, са дали името и на играта.

Що се отнася до Претендентите (Defiant), те залагат на хората и тяхната човешка технология, която да спаси разпадащия се свят. Освен избор между две ключови фракции, играта ще ви предложи и опция да подберете подходяща за вас раса. Ако решите да играете на страната на Guardians, можете да сте High Elf, Mathosian или Dwarf. Ако пък предпочетете Defiant – Bahmi, Eth или Kelari. Що се отнася до достъпните класове, те са до болка познати: Войн, Клерик, Крадец и Маг. За сметка на това, възможностите за персонализация на героя ви са практически неизчерпаеми: височина, тегло, цвят на кожата, физиономия, коса и прическа, каквото ви хрумне.

От концептуална гледна точка изненади също липсват – RIFT следва почти неотлъчно класическия установен ММО модел – умения и магии, присъединени към набор от "горещи клавиши", с чиято помощ се активират; PvP (Играч-срещу-Играч) и PvE (Играч-срещу-Околна среда) сървъри; изпълнение на различни задачи и сражения, трупане на опит и развитие на героя ви, или както се казва: "ММО one on one".

Към тази здрава (и добре позната) основа обаче, Trion Worlds са прибавили и няколко интересни новаторски хрумвания, които придават характерен собствен облик и излъчване на играта им. Ключов момент тук са т.нар. "рифтове" (пукнатините, променящи непрестанно игралния свят). За разлика от повечето ММО заглавия, в които гейм вселената е относително константна и статична, в RIFT промените текат непрестанно. Не забравяйте, че това е един разкъсван от катаклизми свят и в духа на тази концепция, Trion са заложили уникален механизъм за случайно възникване на "пукнатини" в неговата материя. Така, в един момент можете да се логнете в играта, да се разходите из някой град, в който всичко е мирно и спокойно, а при следващото си посещение в Телара същият този град вече да гъмжи от огнени демони, изливащи се като гневна пламтяща река от пукнатина, водеща към Огненото измерение.

Друг интересен момент тук са т.нар. "публични куестове". Това са задачи, които засягат по-голям кръг играчи т.е. не са индивидуални. В повечето ММО игри те имат съревнователен елемент - група хора се впускат в изпълнението им, но наградите отиват за този, който в крайна сметка постигне зададената цел. В RIFT обаче, нещата стоят малко по-иначе: след като веднъж задачата бъде изпълнена (обикновено става дума за затварянето на поредната пукнатина), наградите от нея получават всички, които по някакъв начин са допринесли за успешното й завършване.

На финала RIFT е и визуално впечатляваща игра – нещо, с което WoW вече трудно може да се похвали. За моделирането на света на Телара и героите в него, Trion са използвали добре познатия ни Gambryo енджин – същият, с който са раздвижени заглавия като The Elder Scrolls IV: Oblivion, Fallout 3 и Divinity II.

Казано накратко – страхотно предложение за всеки, на който позастоялият се Blizzard-ски ММО мастодонт вече е омръзнал до болка.


Сподели.