Ride Along - да си просто забавен не е достатъчно

Pinterest LinkedIn +

Без да подценяваме екшън комедиите като жанр, няма как да не ни направи впечатление, че напоследък липсват впечатляващи попълнения в редиците им. Ride Along (Ченге за един ден) също не прави изключение въпреки завидното си представяне в боксофис класацията.


Ясно е, че този тип филми се правят по рецепта. Понякога дори оставаме разочаровани, ако не открием задължителните за жанра елементи в сюжета. Извън каскадите, престрелките, остроумните реплики и, да не забравяме, задължителната победа над дълго преследвания враг обаче, добрата екшън комедия трябва да притежава и още нещо. Мъничко оригиналност, например, някой неочакван обрат или поне толкова добър актьорски състав, че нищо друго да не прави впечатление.


Една от основните причини американските критици буквално да сринат със земята Ride Along е именно липсата на оригиналност, която не се изчерпва само с абсолютно предвидимия развой на действието. По-големият проблем е, че създателите на филма напълно са се изгубили в характерните за buddy cop филмите клишета.


Дори да не сте попадали на термина buddy cop, не е трудно да се досетите, че става дума за онези неизброими ситуации, започнали от класики като Lethal Weapon (Смъртоносно оръжие), в който двамата напълно противоположни като характер полицаи са принудени да работят заедно.


Очевидното разминаване между мнението на критиката и публиката съвсем не е необяснимо. Боксофис резултатите на Ride Along го правят не просто успешна, а и доста печеливша продукция, така че не е изненадващо, че дори се готви продължение на историята.


Ice Cube успешно се превърна от сърдит рапър в сърдит актьор без да загуби многобройните си фенове. Кевин Харт (Kevin Hart) пък, на когото е поверена другата главна роля, притежава неоспорим талант да играе досадници. Доказателство за това са последните му две изпълнения в Grudge Match и Ride Along.


Историята наистина е напълно предвидима, но пък в диалога има достатъчно остроумни реплики, за да не е невъзможно да преглътнете този факт, особено ако сте фенове на жанра. Джеймс (Ice Cube) е супер ченге, чиято прекрасна сестра Анджела (Тика Стъмпър) е влюбена в най-големия неудачник на света (Кевин Харт). За капак на всичко неудачникът не само иска да става полицай, но и да омъжи Анджела.


В желанието си да го откаже и от двете неща, Джеймс се съгласява да вземе бъдещия си зет на патрул. Фактът, че такава красавица е влюбена някой толкова смотан, не е единственото неубедително решение на сценаристите, но пък жанрът го позволява.


Колкото до режисьора на лентата Тим Стори (Tim Story), ще кажем само, че е правил и по-добри филми. А едно от най-впечатляващите неща в Ride Along са каскадите в първите десет минути от екшъна.

За финал ви предлагаме трейлъра на една наистина нестандартна полицейска комедия - шведския филм Kopps (Ченгета).


Сподели.