Резолюция от 720p (HD-Ready) или 1080p (Full HD) – коя да избереш?

Pinterest LinkedIn +

Изборът на нов HDTV телевизор (който обикновено е и първият като цяло), може да бъде доста сложен процес, изхождайки от реалната действителност, че обикновено повечето спецификации, които се дават от производителите, не значат нищо за стандартния потребител.

На практика, единственото, на което обикновено разчита последният, е качеството на картината, размера на приемника и индикациите на продавача "струва ли си". Истината обаче е, че много продавачи препоръчват на своите клиенти по-скъпи модели и много често успяват да пласират тезата си, тъй като отсрещната страна няма техническите познания, необходими й да вземе самосиндикално решение "дали ще купува".


При 720p загубата на детайл е видима, макар и разликата с 1080p да не е драстична

Към днешна дата, съществуват доста голямо количество технически аспекти и въпроси, на които е необходимо да се обърне сериозно внимание при покупката на нов HD телевизор. Независимо дали говорим за технологията на дисплея (LCD, или PDP), размер, марката, на какъв принцип работи осветлението и прочее. Най-важната, обособила се през последната година-две характеристика обаче, е резолюцията. И по-точно, разликата между 720p (HD-Ready) и 1080p (Full HD) и кое от двете решения ще покрие нуждите ти.

720p (HD-Ready) VS 1080p (Full HD)

720p или 1080p са числа, свързани с номера на вертикалните линии, показвани от съответния телевизор (720 в единия и 1080 в другия). P в случая се явява като съкращение на progressive (прогресив) или поредова развивка. Разбира се, резолюцията е просто технически детайл, но той е много важен при покупката на телевизор днес.


Какъв сигнал ще ми приляга най-много на мен?

Това може би е най-важният въпрос, на който трябва да си отговориш. Защото има много случаи, при които хората си купуват Full HD телевизор, без въобще да възнамеряват да помещават в дома си конзола от ново поколение или Blu-Ray плейър.


Макар и неописан в материала, факторът дизайн също е от изключително значение

Всички телевизии, поддържащи висока резолюция, предават в 1280x720 точки или съкратено – 720p. В следващите редове ще намериш списък с най-популярните модерни устройства и съответно какъв сигнал е най-удачен за тяхното ползване.

Само кабел

Да предположим, че ще използваш своя телевизор единствено за гледане на кабелна телевизия. В случая говорим най-вече за дистрибуторите, предлагащи дигитален сигнал. Към днешна дата най-високата резолюция, която предлагат българските фирми, е 720p. В този ред на мисли, един HD Ready телевизор (720p) ще бъде напълно достатъчен.

Кабел плюс DVD устройство

Мнозинството от хората си купуват широкоекранен телевизор, предлагащ картина във висока резолюция с идеята да гледат телевизия (предишният случай) или филми на DVD носители. Обаче, всички филми на DVD са в стандартна резолюция (480i или 480p), така че принципно няма да ти е необходим Full HD или HD Ready телевизор.

Ако разполагаш обаче с по-ново DVD устройство, което има възможност за интерполация, то тогава наистина ще видиш коренна разлика в картината, ако използваш стандартен телевизор или такъв във висока резолюция. DVD плейърът, с който аз разполагам, покачва резолюцията на стандартното DVD до 1080i, но според мен 720p дава по-добри резултати.

Изкуственото покачване на резолюцията, действително придава страхотно качество на старите ти филми, използващи стандартно DVD. Тук е мястото обаче да предупредя, че подобрението на картината, макар и повече от видимо, е далеч от това, което ще получиш, ако разполагаш с Blu-Ray плейър.

Игрални конзоли

Разполагаме с три основни конзолни платформи от Microsoft, Sony и Nintendo. Така че ще разгледаме всяка по отделно.

Nintendo Wii – 720p е напълно достатъчно. Конзолата на японците на практика може да изкарва сигнал на 480p (максимум), но с компонентен кабел, картината е видимо по-добра, отколкото би могъл да получиш от стандартен телевизор.

PlayStation 3 – търси телевизор с поддръжка на 1080p, най-вече заради Blu-Ray филмите. Голяма част от заглавията могат да бъдат ъпскейлнати до 1080p.

Xbox 360 – след софтуерен ъпдейт, всяко Xbox 360 заглавие може да бъде ъпскейлнато до 1080p, но трябва да предупредя, че разликата с игрите, които си вървят при 720p, не е много голяма. Така че тук не е задължително да търсиш Full HD телевизор.

Blu-Ray плейъри и устройства, поддържащи висока резолюция

Ако смяташ да станеш горд притежател на Blu-Ray плейър или устройства като камери, ноутбук, който може да възпроизвежда видео в HD и т.н., тогава, без да се замисляш търси телевизор, който да поддържа истински 1080p. Това е начинът да получиш най-добрата картина.

Въпреки че Blu-Ray филмите изглеждат страхотно и в 720p, качествата на технологията изпъкват най-вече при Full HD резолюция от 1080p.

Размер

При войната 720p срещу 1080p, размерът определено е от значение. Ако мислиш да закупиш телевизор под 42 инча, няма никакъв смисъл да посягаш към телевизорите, поддържащи Full HD. Качеството на картината при двете резолюции на 32 и 37 инчови телевизори е почти незабележимо, а цената на тези, позволяващи истинско 1080p, е значително по-висока.


От важно значение за избора на резолюция е и разстоянието, от което смяташ да наблюдаваш случващото се на екрана

Но ако искаш да получиш пълния максимум от технологията към момента и изборът ти падне върху телевизор с 42 и повече инча диагонал, то трябва да се довериш на услугите на Full HD телевизор на всяка цена. Просто загубата на детайл при 42 и нагоре телевизор е повече от видима при 720p.

Правилната цена

Разбира се, независимо от техническите характеристики и качеството на картината, цената е изключително важен фактор при покупка на HD телевизор. Към днешната, предвид стагнацията, причинена от финансовата криза, цените на Full HD телевизорите са паднали драстично и днес можеш да откриеш 42 инчов модел на сравнително добра марка (Филипс), поддържащ Full HD резолюция за около 1500 лв.

От друга страна, точно поради същата тази финансова криза е редно да се замислиш какво ти е необходимо, преди да изхарчиш няколкостотин лева повече за приемник, който на практика не ти е чак толкова нужен.

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.