Репутация за "търсене и намиране" в WEB 3.0 среда и Вашата марка

Pinterest LinkedIn +

Бейби-бумерите казват "вие сте това, което ядете", а сегашното поколение се включва с това , че "вие сте този, който Google и социалните канали казват, че сте!".

За превантивното управление на онлайн репутацията. За троловете, инфлуенсърите, бранд амбасадорите, жълтите новини, хибридните войни и "подправките и набухвателите" в социологическите проучвания и отрасловите анализи.

Един материал на инж. Момчил Марчев от HDMC – дигитален експерт, фокусиран върху човешката страна в приложението на технологиите. С дългогодишен опит в SEO (Оптимизация за търсачки, сърч маркетинг) и пионер в ORM (Управление на онлайн репутация). Счита себе си за истински и отговорен визионер в ерата Human Digital.

Бързата промяна в технологиите през последното десетилетие значително наруши пейзажа на традиционните маркетингови комуникации. Хората започнаха все по-често да обръщат внимание на онлайн репутацията. Това включва разбирането за ключовите области на WEB3.0 средата (ел. медии, социални мрежи / медии, търсачки, видео, Уикипедия) на доверие и внедряване на репутационни системи.

Никога не мислим за това, което нашите Google търсения разкриват за нашите страхове, емоции и любопитство. Имаме буквално лична връзка с Google и социалните канали. Много хора обаче не могат да изкажат на думи какво е това взаимоотношение, например малко хора имат ясно разбиране за това какво се обменя в тази връзка.

Ясно е, че Google ще окаже силно влияние върху потребителските мнения. Ако това, което потребителят открие за вашата марка в Google, е предимно положително, това ще помогне да се постигнат целите на маркетинговата комуникация. Защото имате добра репутация при търсене. Но никой бизнес не може да оцелее, ако почива на лаврите си.

Днес малко фирми могат да поддържат маржове на печалба без нарастваща база от клиенти. Но тъй като това е изоставащ индикатор, клиентът ще се възползва от тези онлайн репутации твърде късно. Защото алгоритъмът на Google се основава, наред с други неща разбира се, основно на фактора за стабилност. След като един отрицателен резултат "отлежава" определено време в горната част на Google търсенията , темпът на растеж ще спадне, това може да доведе до много други бизнес проблеми. С нарастването на разходите това се превръща и в парична криза, което създава решението да се инвестира в управлението на репутацията в търсенията. Също така тези резултати от търсенето не се търсят само от клиенти, а и от служители и бъдещи служители, инвеститори, доставчици и конкуренти.

Например: Има достатъчно сайтове за работодателски фирми, базирани на рейтингови мнения от служителите си, от хората, кандидатстващи в тези фирми, от напуснали служители или просто от конкурентни профили. Преобладаващо отрицателно мнение ще промени нагласата на новите служители или на кандидатстващите за работа. Ще се отрази на вътрешнофирмената политика и взаимоотношения с колеги и ръководство.

Отрицателното търсене ще бъде водещо, а фирмата, естествено, ще търпи загуби от всичко това. Марката ще загуби, печалбата ще загуби.

Този пример илюстрира, че хората влизат в мрежата по много причини. И половината от тези причини са положителни, другата причини са отрицателни. По същия начин, по който поколението на бейбибумерите казва "вие сте това, което ядете", а сегашното поколение се включва с това, че "вие сте този, който Google казва, че сте!".

Социалните мрежи също се индексират, има софтуери за мониторинг, които се ползват от специалисти, не може всички да са винаги на Ваша страна само защото сте най-добрият търговец или производител (по статистика).

"Има три вида лъжи – лъжи, големи лъжи и статистика" – Бенджамин Дизраели

Статистиките и социологическите анализи се подправят явно, тайно, от "колеги" и преки недоброжелатели – в технобот времето ни не може да се разчита на статукво, трябва и превенция. Отрасловите анализи също могат да са "угодливи" за пред погледа на шефа, но интернет не е медия, а е среда.

Има и инфлуенсъри, те също имат почерк, изказ, мнение, а то натежава в мрежата...

Има бранд амбасадори на "вражески" / конкурентни фирми, те не спят, понякога хвърлят неистова енергия, за да разкажат за вашите провали...

Понякога конкурентите Ви си наемат и отбор тролове и елфи и всякакви чудовища... и това може да доведе до кризи – става "пир по време на чума"!

Старата генерация, ветераните журналисти и PR-и също имат интернет за изява, макар и все още да не разбират, че това не е трибуна за "бунене" и пропаганда и хибридни войни. А може би вече разбират... атаката може да дебне отвсякъде...

Помнете, някои от тях имат достъп до архиви, до които младите спецове по дигитален маркетинг и комуникации нямат, светът е стар, вие имате и история... Както казват богатите евреи в една приказка за деца, "няма да е все така". Затова превенция – превантивен мениджмънт на онлайн репутация!

Защитата на марката (като работодателска, търговска и т.н.) е жизненоважно действие, което всяка една фирма трябва да предприеме, за да продължи да добавя стойност към продукта си. Изграждането на онлайн репутация е стратегически ход, който няма една-единствена цел, а напротив – отразява се и по хоризонталата на фирмата и по вертикалата и създава правилната оценка за марката, осигурява защита и едновременно с това открива нов фронт на конкуренцията в интернет пространството, а след това и на реалните пазари.

Имате бизнес, имате марка... имайте и онлайн репутация (защитете марката си и превантивно, и при криза)! Защото "вие сте този, който Google и социалните канали казват, че сте"!
Сподели.

Относно автора

Издател, SEO експерт, мечтател, бачкатор, голям фен на музиката и животинките. В очакване на доброто...