Историческият епос "Повелителите на Севера" разкрива как се е формирала част от европейската култура и цивилизация

Pinterest LinkedIn +

Излезе от печат третата книга от поредицата "Саксонски хроники" на известния британски писател Бърнард Корнуел. Романът "Повелителите на Севера" (ИК "Сиела") пленява с мащабните конфликти около раждането на Англия и с майсторски изградените си персонажи, а историята е директно продължение на "Последното кралство" и "Бледият конник", но може да се чете и самостоятелно в прохладните летни вечери.

В новата книга историята на вдъхновения от реалността персонаж Утред, чиито подвизи познаваме добре от "Бледият конник", се заплита. Лишеният от собственост и владения лордски наследник на Нортумбрия хвърли силите си в помощ за победата на саксонците над датските нашественици при Етандун. След тежките битки и саможертви най-накрая настъпва часът за завръщането на героя у дома. Неговият дълг към доведената му сестра, която е в плен на жестокия Кяртан, го принуждава да ù се притече на помощ, но дали тази хапка няма да се окаже прекалено голяма за неговата уста? Утред научава по трудния начин, че предизвикателството да се изправиш срещу такъв противник е далеч по-голямо, отколкото е очаквал – особено ако си сам, без верни другари и силни съюзници. Северът се превръща в арена на бунтове, хаос, страх и коварно предателство. Предателство, което неизбежно ще запрати безстрашния воин обратно към Уесекс, където той ще се срещне отново с Алфред Велики – неблагодарния крал, с когото Утред привидно бе разчистил сметките си...

Умело написан и пленяващ с достоверността и автентичното пресъздаване на образите и на епохата, "Повелителите на Севера" е важно допълнение към съкровищницата на историческата художествена литература на Стария континент. Книгата разкрива ключови парчета от пъзела, формирал европейската култура и цивилизация, без да се изкушава от прекалени волности и без да навлиза във фантастичното, но неизменно поддържайки интереса на читателя до зрелищния финал. Романът съдържа и подробен списък с географските имена, употребени от Бърнард Корнуел и съобразени с периода – англосаксонската епоха.

Бърнард Корнуел (1944) е роден в Лондон в семейство на канадски пилот и британка от Кралските военновъздушни сили. Завършва London University, а след като преподава за кратко, намира работа в телевизия BBC, където работи цели 10 години. Там той среща бъдещата си съпруга – американката Джуди, при която се пренася. Изпитвайки затруднения да получи зелена карта, Корнуел решава да пише книги, за да изкарва прехраната си в САЩ – дейност, за която не е необходима работна виза. Така Корнуел дава старт на писателската си кариера, а днес историческите му романи са световно признати. Поредицата "Саксонски хроники" е екранизирана – първият сезон на сериала "Последното кралство" тръгва по BBC America през 2015 г., а вторият продължава по BBC 2. След третия сезон, който излиза изцяло под шапката на "Netflix" в края на 2018 г., предстои и четвърти, чиито снимки започнаха през април тази година.

Преводач на "Повелителите на Севера" от английски език е Деян Кючуков, а автор на корицата е Дамян Дамянов.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.