"Renault" и "Fiat Chrysler" все още търсят варианти за сливане

Pinterest LinkedIn +

"Renault" и "Fiat Chrysler Automobiles" (FCA) все още търсят варианти да се слеят в общ концерн. Френската компания обмисля да намали своя дял в "Nissan", който е сред основните противници на сделката, съобщава "Bloomberg".

"Renault" и "Nissan" имат дългогодишно партньорство. То се изразява и в притежание на не малки дялове от компаниите помежду им. "Renault" например притежава 43,4% от "Nissan".

Затова "Nissan" е против потенциално сливане на френската компания с FCA. За да балансира по-добре партньорството им, "Renault" обмисля дали да намали дела си в "Nissan", което да успокои японската компания.

За да се случи това обаче, "Renault" ще трябва да получи съгласието и на френското правителство. Франция като държава притежава 15% от "Renault".

През юни т.г. именно заради правителството пропаднаха първоначалните преговори за сливане между "Renault" и FCA. Правителството не е против сделката, но поиска малко повече време, за да може да убеди "Nissan". Вместо това обаче FCA се отказа напълно от идеята.

Според източници на "Wall Street Journal", още тогава са започнали преговори за промяна на сътрудничеството между "Renault" и "Nissan". Засега обаче те все още са в много ранна фаза. Очакванията са, че най-рано през септември може да има първоначален меморандум, който да официализира намеренията за преструктуриране на това партньорство. След това то ще трябва да се промени и едва тогава разговорите с FCA биха могли да се възобновят.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.