Развихря се голям скандал след Берксток 05

Pinterest LinkedIn +

На 24 юли 2005-та година, телевизионният вариант на музикалната програма "Кречетало" излъчи мнението на четири български групи (Gravity Co., Daily Noise Club, Остава и Leepra De Luxe) във връзка с проблеми които са имали с организаторите на тазгодишното издание на фестивала Берксток.

По този повод, до редакцията на програмата, е получен отговор на основния организатор на фестивала Даниел Каменов - Данарата

По-долу публикуваме пълният текст на официалното писмо до "Kречетало".

УВАЖАЕМО КРЕЧЕТАЛО,

По повод оплаквания на някои групи от организацията на Берксток 2005, като основен координатор на проекта искам да внеса някои уточнения:


1. Основен организатор на фестивала е фондация ”Берковска дарителска инициатива”. Това е авторитетна неправителствена организация, която ежемесечно плаща заплати на 65 служители-социални асистенти. Освен това фондацията храни веднъж дневно 14 деца в неравностойно положение. В подкрепа на тези начинания аз лично внасям като дарение заплатата си като общински съветник.

Берксток не е комерсиално начинание, при нас не се формира печалба и не се късат билетчета или събират такси. В този смисъл нашият фестивал е уникален, а осъществяването му е възможно само и единствено благодарение на Каменица, Кока Кола, Декьонинг, Монбат, България Еър, народния представител доц. Борислав Великов и Посланика на Кралство Белгия Негово Превъзходителство г-н Филип Беке, както и безброй дарители, участвали кой с колкото средства може.

2. За Берксток 2005 сме изплатили музикантски хонорари на стойност повече от 30 000 /тридесет хиляди/ лв. Отношенията ни с хоноруваните групи са уредени с писмени договори, каквато е нормалната практика в Европа и света.
 
3. На групата Гравити Ко изплатихме 1000 лв.- точно толкова, колкото и миналата година. Пет минути преди тяхното участие човек, представящ се като мениджър заяви, че ако не получи още 1000 лв. Гравити Ко няма да свири. Подобни форми на рекет на Берксток са невъзможни и не минават никога. Не сме сключвали договор с Гравити Ко и нямаме задължения към така наречения мениджър, който очевидно не е наясно с практиката за сключване на договори. Извън казаното, на музикантите от Гравити Ко плащаме хонорари от 1998 год, когато бяха известни като Стейн.
 
4. Групата Дейли Нойз Клуб закъсня с три часа за фестивала. Поискаха от нас да прекратим саунд чека на Експлойтед, защото се бил проточил много и нарушавал реда на свирене. Естествено, не направихме това. Разместихме програмата и дадохме възможност на групата да свири. Не са ни представяли никакви документи, доказващи разходи за пътуване, командировки, фактури за бензин или автобусни билети, поради което нямаше по какъв начин да установим разходите им за транспорт.

5. Групата Лепра Де Лукс не ни е известна. Мислехме, че е някаква шега, нещо като „Бонукс аутомат”, защото не ни бяха изпратени МР3-ки предварително. Оказа се, че може би има такава банда. Тя обаче не се събра и не пожела да свири. На басиста й плащаме хонорари от 1998 год, когато свиреше с Бейби Фейс Клан.

6. Групата Остава имаше категорично изискване да платим хонорар 100% авансово. Това не ни бе възможно, тъй като не хармонира с договорите ни с основни спонсори, които са 50% преди 50% след. Поради тази причина не сключихме договор и групата не дойде.
 
Неприемливо е да ме квалифицират в национален ефир като „НЕАДЕКВАТЕН” двама младежи, които са видимо непрекъснато напушени и не изтрезняват. Това е грозно и смешно.

Берксток е уникален фестивал, носещ собствена неповторима атмосфера. Всеки, който има отношение към музиката за бели хора би трябвало да му съдейства както може, а не да го плюе. Изключително малкият екип организатори не забогатява от фестивала и има нужда от конкретна подкрепа, а не от акъли и кални номера.

Благодарим на всичките останали 38 групи, които дадоха най-доброто от себе си за да направим възможно иначе НЕВЪЗМОЖНОТО. Ще продължаваме да правим усилия да покриваме техните разходи, даже ако се наложи да се лишим от така наречените „звезди”.

На Берксток 2005 имаше повече от 10 000 човека за 6 дни. Те най-добре знаят какво представлява той. Молим ги да разкажат на приятели. Надяваме се, че въпреки доста силната съпротива, която срещаме от всякакви страни, ще можем и следващата година да се видим на Берксток 2006.

Даниел Каменов****


Успоредно с това, в новините на официалният сайт на Берксток е публикуван текст който гласи дословно следното:

"Както всяка година, типично по български, се намериха и боклуци, които ни плюят по медиите. Основната причина е, че някои хора се интересуват от подобни събития само от гледна точка да смъкнат колкото се може повече кинти. Например - групата "Гравити Ко" получава от Берксток пари още от 1998 год., когато се казваше "Стейн". Тази година им платихме колкото миналата - 1000 лв. Пет минути преди участието си един мушмурок, който се представя за тях ни заяви: "Ако не ни дадетe още 1000 лв, ние няма да свириме". Подобни форми на рекет са неприложими на Берксток.

Единственото, което направихме е, че ги спасихме от тежък побой. Групата "Дейли Нойз Клуб" закъсня с 3 часа и беше изключително възмутена, че не прекратихме саунд- чека на "Експлойтед", за да могат да си изпълнят литературно-музикалната програма. Не са ни представили нито билети за автобус, нито фактури за гориво, поради което, естествено, нямаше как да им платим пътя.

Резместихме, обаче програмата, така че те свириха. Честито бебе на басиста! До последно мислехме, че "Лепра де Лукс" е нещо като "Бонукс Аутоматик". Оказа се, че това е група. Тя така и не успя да се събере и да свири. На басиста му плащаме от 1998 год., когато свиреше с "Бейби Фейс Клан". До сега не е квичал. Обяснихме на групата "Остава", че не е възможно да плащаме предварително. Поради тази причина не сключихме договор и те не дойдоха. Не е ясно какво искат. Тези и други подробности, които останаха скрити от публиката ще публикуваме в линк "Тъмно-кафява хроника".

За сведение Берксток е изплатил музикантски хонорари за тазгодишното издание в размер над 30 000 лева (тридесет хиляди лева). Коректно платихме разноските на групите от Варна, Пловдив, Ихтиман, "Екстремум" от София, Стара Загора. Благодарим на тези пичове за разбирането и за това, че направиха и много лични разноски, за да допринесат за осъществяване на иначе НЕВЪЗМОЖНОТО начинание - Берксток 2005." 

Дебати по темата се водят в официалния форум на фестивала, на адрес http://berkstock.bonnita-club.com/forum/viewtopic.php?t=55 

Сподели.