Green Day за и след номинациите си за MTV Video Music Awards 2005

Pinterest LinkedIn +

Пънкарите от Green Day водят в MTV видеонаградите с осем номинации, съобщи MTV.com. Включително за Видео на годината и Изборът на зрителя. И всичко това благодарение на последния си албум "American Idiot".

За десетте месеца от издаването си, "American Idiot" достигна до върха на чарта за албуми на Billboard, продаде повече от 3.8 милиона копия, беше масово възхваляван от критиката и донесе на групата цял вагон награди, включително Grammy за Най-добър рок албум. Така че човек би си помислил, че фронтменът на групата Били Джо Армстронг (Billie Joe Armstrong) досега ще да е привикнал с получаването на възхвали.

Но няколко часа след новината, че Green Day са номинирани за осем видеонагради (повече от всеки друг), Армстронг все още e бил замаян от идеята да отнесе у дома няколко статуетки Moonmen.

"Всичко това е просто сюрреалистично и изумително. Чувството да получиш признание за едно нещо е невероятно, а когато си избран 8 пъти, това е цяло едно ново ниво", смее се Армстронг. "Когато започнахме с тази банда, ние въобще не очаквахме, че ще заснем видео, а сега сме номинирани именно за такова. Думите не могат да го опишат, но ние идваме, ще разцепим мрака и ще ни е гот."

8 номинации са съвсем достатъчни, за да завъртят главата на всеки, включително на Армстронг. Той обаче се чувства реабилитиран чрез тях, особено за тежката борба, вложена в създаването на "American Idiot". И в нощта на наградите, той се надява да сподели част от това признание със Самюъл Байерс (Samuel Bayer) - човекът, режисирал и трите клипа от албума.

"Сам е като нас - той иска да постигне нещо велико. И в начина, по който той създава своя арт, той влага неимоверна страст. Затова и за него е страхотно да получи това признание", споделил е Армстронг. "Велико е да бъдеш оценен за нещо, за което си работил здраво. И това важи не само за нашия албум, но и за клиповете. Ние искахме те да са едни от най-добрите рок клипове, създавани някога."

Green Day ще изстрелят два нови клипа, и двата режисирани от Байер. Първото видео ще е към "Wake Me Up When September Ends", което групата е заснела през март и за което Армстронг обещава да остави всички "смаяни".

"Wake Me Up" е много силно и емоционално. Не е от онези клипове, за които хората казват "харесва ми" или "не ми харесва". Много е прочувствен", разказва Армстронг. "Не е "готино" видео - по-скоро е 7-минутен филм."

Може би нещо подобно фронтменът на Green Day мисли и за следващия проект на групата - видеото към "Jesus of Suburbia", една от двете над 9-минутни "сюити" от "American Idiot". Освен това групата обмисля и идеята да бъде заснет обширен филм по албума.

"Вече планираме "Jesus of Suburbia". Ще направим и видео върху цялото нещо (албум)", обяснява Армстронг. "Отново работим със Сам и подхвърляме разни идеи. Ако се получи, би могло да се превърне в предшественик на нещо, което някои биха определили като филм. Ще видим какво ще стане. Може да се каже, че това е просто още един риск, който си заслужава да бъде поет - вече имаме една година зад гърба си от последния и всичко е чудесно. Точно сега имам чувството, че групата е това, което винаги съм искал да бъде - музикално, стилово, и всякак."

Сподели.