Разходка до Белград? Защо не!

Pinterest LinkedIn +

Това е една от дестинациите, които просто трябва да присъстват в списъка ви със задължителните за посещение места.

Причините са две: градът се намира на една ръка разстояние и е невероятно богат на забележителности.

Прегледайте графика си за идните месеци и организирайте пътуването си, а междувременно вижте какви красоти ви чакат там.

Улица "Княз Михаил"

Препоръчваме горещо белградското ви пътешествие да започне с разходка именно по тази улица, особено ако ви е интересно да се ровите в миналото. Това е главната пешеходна зона и е под закрила на правителството, тъй като е обявена за един от най-старите архитектурни паметници. Тук ще видите множество представителни сгради и частни къщи, построени в края на 19 век.

Крепостта "Калемегдан"

Някога крепостта е пазила западните граници на османската империя, но днес тя е превърната в прекрасен парк със заведения, музеи и внушителен изглед към реките Дунав и Сава. В този парк се намира и Белградският зоопарк – още едно място, което си заслужава да бъде разгледано.

Белградският зоопарк

Той един от най-старите в Европа – изграден е през 1936 г. Днес е дом на близо 300 вида животни и птици, сред които и много екзотични.

Скадарлия – Белградският Монмартър


Още една улица, но този път в стар, бохемски квартал, изграден в края на 19 век. Тогава заведенията са били местата, на които се събирали хората на културата – художници, писатели, музиканти, артисти. Кварталът се сравнява с Монмартър в Париж поради външната прилика и атмосферата, създадена от художниците. Тук се намират емблематичните белградски кръчми с жива музика, домовете на известни личности в сръбската културна история, седящата фигура на Джура Якшич, паметникът на скадарлийския барабанчик и скадарлийският фонтан.

Старият дворец

Това е дворецът на династията Обренович. Построен е в периода 1882–1884 г. по проект на Александър Бугарски. Тук са се случвали наистина важни за страната събития. На това място Сърбия е провъзгласена за царство, а в периода 1903–1914 г. дворецът става резиденция на династията Караджорджевич.

Сподели.