Раздадоха наградите Oscar; "Сблъсъци" (Crash) - най-добър филм

Pinterest LinkedIn +

На бляскава церемония в Кодак Тиътър в Лос Анджелис бяха раздадени 78-те награди Oscar. За разлика от предишни години, когато получателят на наградата за най-добър филм е предизвестен, тази година до последно се запази интригата.

Филмът за "расовите предразсъдъци", “Сблъсъци” (Crash) неочаквано спечели наградата за най-добър филм, въпреки че критици и медии очакваха, че статуетката ще отиде при “Планината Броукбек” (Brokeback Mountain).

Миналия месец гей драмата спечели Златен Глобус в същата категория и това се сметна за сигурен знак, че ще получи и Оскар-а.
Режисьорът на “Планината Броукбек”, Анг Лий (Ang Lee) не можа да скрие изненадата си, че филмът му не бе отличен като най-добър филм, особено след като той получи Оскар за най-добър режисьор, а сценаристите му бяха наградени в категорията “най-добър адаптиран сценарий”.
 
“Честно казано съм изненадан”, каза Лий, цитиран от The Hollywood Reporter. “Поздравления все пак за “Сблъсъци”.”
Лий не можа да прикрие недоволството си и че Хийт Леджър (Heath Ledger) не спечели в категорията за най-добър актьор, където бе надминат от Филип Сеймур Хофман (Philip Seymour Hoffman) за ролята му на гей писателя Труман Капоти в биографичния “Capote”.

Джордж Клуни (George Clooney), който не спечели като режисьор на биографичната драма “Лека Нощ и Късмет” (Good Night And Good Luck), получи награда за най-добър актьор във второстепенна роля за играта си в политическия трилър “Syriana”.
 
Без особени изненади, Рийз Уидърспуун (Reese Witherspoon) получи Оскар за ролята си на жената на кънтри легендата Джони Кеш (Johnny Cash), въпреки че в категорията бяха номинирани и звезди като Джуди Денч (Judy Dench) и Фелисити Хъфман (Felicity Huffman).
 
В поддържащата женска роля бе отличена англичанката Рейчъл Уайз (Rachel Weisz) за ролята и в политическия трилър “The Constant Gardener”.
 
За най-добър анимационен филм бе избрана английската пластилинената комедия “Уолъс и Громит – Проклятието на Заека”, а за най-добър чуждестранен филм – южноафриканската криминална драма “Tsotsi”.
 
За пръв път в историята на наградите Оскар, за най-добра песен към филм бе избрано рап парче - "It's Hard Out Here For a Pimp" от музикалната драма Hustle & Flow.

Спечелилите в основните категории:

Най-добър филм: “Сблъсъци”
Най-добър режисьор: Анг Лий за “Планината Броукбек”
Най-добър актьор: Филип Сеймур Хофман в “Capote”
Най-добра актриса: Рийз Уидърспуун в “Walk the Line”
Най-добър актьор във второстепенна роля: Джордж Клуни в “Syriana”
Най-добра актриса във второстепенна роля: Рейчъл Уайз в “The Constant Gardener”
Най-добър анимационен филм: “Уолъс и Громит – Проклятието на Заека”
Най-добър чуждестранен филм: “Tsotsi”, Южна Африка
Най-добра песен към филм: "It's Hard Out Here For a Pimp" от “Hustle & Flow”.

Пълен списък на наградените можете да намерите Тук.

Сподели.