Филмът за Kurt Cobain "Последни дни" с премиера в България и специална вечер в клуб О!Шипка

Pinterest LinkedIn +

На 21 март ще бъде премиерната за България прожекция на "Последни дни" - биографична лента за последните моменти от живота на една от иконите на 90-те години - вокалистът на Nirvana Кърт Кобейн (Kurt Cobain).

По този повод на 11 март в столичния клуб О!Шипка ще се състои тематична вечер с концептуален скрийнинг и музикален плейлист.
 
Наречена "Kurt Cobain’s Last Days (Nirvana – A Night To Remember)”, тя се организира съвместно от българското представителство на HBO, чиято продукция е "Последни дни", Вирджиния Рекърдс/Юнивърсъл Мюзик и "Сцена за авторска музика" О!Шипка.
 
В клуба на Шипка 11 не за първи път ще бъде монтиран екран, на който този път ще се прожектират изключително видеоматериали за Nirvana и създаването на "Последни дни", докато музиката на групата ще преобладава в съдържанието на плейлиста. 

Чрез специално томбола пък ще бъдат раздадени безплатни билети за прожекцията на филма в рамките на СФФ.
 
Освен на премиерата му, която ще се състои в кино Люмиер от 18:30 ч., в рамките на десетия София Филм Фест, който започна на 9 март), "Последни дни" ще се прожектира още два пъти - на на 24 март, петък, от 22:30 ч. и 25 март, събота, от 18:30 ч. в Дом на киното. 
 
Билети и за трите прожекции, както и за всички филми от програмата на СФФ, могат да бъдат закупени чрез системата на Ticketstream Bulgaria.
 

***
 
"Последни дни” е филм за смъртта на Кърт Кобейн на режисьора ("Добрия Уил Хънтинг") и бивш член на групата Destroy All Blondes - Гюс Ван Сант (Gus van Sant). Името на главния герой е променено от Кърт на Блейк (в ролята Michael Pitt, "Селото") и мястото на самоубийството му не е Сиатъл, а Ню Йорк. Филмът е въображаемата версия на Ван Сант за последните, самотни моменти на една от иконите на 90-те години.
 
Феновете на рок биографиите, търсещи традиционно разказан сюжет, няма да го намерят; режисьорът залага на бавното, тягостно изтичащо време. Паразитните фенове, които той е приютил у дома си, са силно одушевени и са не по-малко емоционално съсипани от самия Кобейн. Ким Гордън (Kim Gorden) от Sonic Youth се появява като музикален продуцент, пресъздавайки в не малка степен негативната роля, която е изиграл в истинския живот на Кобейн. Освен неговото сред останалите имена в каста са тези на Азия Ардженто (Asia Argento) и Лукас Хаас (Lukas Haas, "Закуска за шампиони", "Всеки казва обичам те")
 
 
Сподели.