Прочути кинаджии идват в България за Десетия Международен София Филм Фест

Pinterest LinkedIn +

Прочутите британски режисьори Тери Джоунс и Алън Паркър, актрисата Ванеса Редгрейв, заедно със сина си режисьора Карло Неро, узбекистанският режисьор и актьор Джаник Файзиев и знаменитият немски режисьор Фолкер Шльондорф са сред кино величията, които ще гостуват в България в рамките на 10-тия СФФ.

В юбилейното издание на престижната кино проява, чието официално откриване е днес, от 19.00 часа в зала 1 на НДК с филма на братята Дарден “Детето” (Златна палма” в Кан 2005 г.) и връчване на наградата на София за цялостен принос към киноизкуството на български режисьор Рангел Вълчанов, ще бъдат прожектирани както български и европейски късо и пълнометражни продукции, така и световни кинохитове, и документални филми.
 
Ще бъдат направени гала и премиерни прожекции, 13 филмови заглавия ще премерят сили в Международни конкурс на СФФ. В рамките на фестивала ще бъде направена специална кинопанорама на сър Алън Паркър, а На Фокус ще бъдат показани филми на режисьорите Жан-Пиер и Люк Дарден, Ким Ки Дук и Радивое Андрич.
 
„Мисията на режисьора е да направи поне по един филм от всеки жанр” казва 61-годишният Паркър, за който любимо е „реалистичното кино с музикални елементи”, но чиято мисия изглежда изпълнена, с дискография, съчетаваща творби като мюзикъла за нюйоркските студенти „Слава”, рок операта "Стената", психологическата драма "Пилето", трилъра "Ангелско сърце" и семейната драма "Shoot the Moon" 1981. Всички изброени, без последния, както и "Евита", "Къмитмънтс", "Прахът на Анджела " и "Среднощен експрес" ще бъдат прожектирани в рамките на София Филм Фест, чиято покана за визита в България по този повод и по повод изложба на негови карикатури Паркър прие.
 
Посещението на Ванеса Редгрейв пък е част от цялостното присъствие на Британския съвет на фестивала и е свързано с представянето на филма с нейно участие “Бялата Графиня”. По време на визитата си в София, Редгрейв ще получи Наградата на София за цялостен принос в киното и театъра.
 
Такава награда лично ще получи и носителят на едни от най-престижните филмови отличия, немският кино майстор, създал шедьоври като „Една любов на Суан”, „Хомо Фабер”, "Палмето” и мн. др. - Фолкер Шльондорф. Последната продукция на 66-годишният днес режисьор, който преди да се посвети изцяло и напълно на филмовата си кариера режисира няколко известни опери на сцените във Франкфурт, Берлин и Париж - „Деветият ден” (2004), бе представена на миналогодишния София Филм Фест в рамките на програмата „Европейски екран”.
 
Тази година ще бъде прожектиран неговия „Тенекиеният барабан” - носител на  Оскар за чуждестранен филм и на Златна Палма от фестивала в Кан. Наградата на София за принос в световното киноизкуство ще му бъде връчена преди прожекцията на филма „Тенекиеният барабан” на 19 март в Дома на киното.
 
Също за прожекция, но премиерна, в София ще се гостува Джаник Файзиев. В София Филм Фест ще бъде прожектиран за първи път високо оцененият от критиката, заснет в България от продуцентската студия на Никита Михалков и по поръчка на руския Канал 1 филм "Турски гамбит”.  Само за първите три седмици след световната си премиера лентата привлече в киносалоните 18 милиона зрители. Премиерата й у нас ще бъде на 11 март от 20.00 ч. в зала 1 на НДК.
 
Макар и само за един ден, българският киноман ще има изключителната възможност да се срещне с прочутия и обожаван от предпочитащите смеха пред драмата в киното Тери Джоунс, който на 4-ия София Мюзик & Филм Фест представи заедно с Теди Москов шоуто "Улицата”. Британският комедиант – писател, режисьор и актьор, и автор на песни ще посети столицата и ще бъде специален гост на юбилейния СФФ за мини кинопанорамата на 3 заглавия от поредицата за Монти Пайтън, включени в неговата програмата.
 
Това са разсмиващите вече няколко поколения наред киномани по цялото земното кълбо ленти "Монти Пайтън и Свещеният граал” (1974) (обявен от английските зрители за най-добрия британски филм на всички времена), "Животът на Брайън според Монти Пайтън”(1979) (сцена от филма е обявена за най-смешната на всички времена) и "Смисълът на живота според Монти Пайтън” (1983).
 
Той участва и в трите ленти като актьор, а освен това е техен режисьор и сценарист, както и на други над 30 филма (сред които филма "Лабиринт” (1986). Негово дело са и всички песни от "Смисъла на живота", както и на всички или на част от песните в други филма за Монти Пайтън. "Смисълът..." е носител на Голямата награда на журито на фестивала в Кан и подаръкът на Тери Джоунс и Тери Гилиъм както за миналите, така и за бъдещите поколенията.
 
"Историята не винаги е това, което се случва, а това което хората искат да си мислят, че се е случило”, споделя мъдростта си димпломантът по история от Оксфорд, който освен актьор и режисьор от групата на Монти Пайтън, е сценарист, разказвач и водещ на исторически документални ТВ поредици, както и преподавател по история на Средновековието в Сорбоната и в UCLA. 
 
Билети за всички прожекции от 10-тия международен СФФ могат да бъдат предварително закупени чрез мрежата на Ticketstream България - чрез онлайн резервация, доставка чрез куриер и на място, в оторизирани за продажба места.
 
Сподели.