"Терористичен" поп от Нато завладя и България

Pinterest LinkedIn +

Песента “Chor Javon” на новоизгрялата звезда от бившия СССР – забулената във фередже и мистерия Нато, се превърна за кратко в един от големите хитове в българския музикален ефир.

Проект на създателя на покорилите световната сцена Тату – Иван Шаловалов, от година насам изглеждащата като камикадзе певица е дразнител за чувствителното на тема тероризъм руското общество.

Досега никой не я е виждал как точно изглежда и нищо сигурно не се зная за нея, но се счита, че Нато е наполовин грузинка и наполовин рускиня и също колкото Юлия и Лена са лесбийки, толкова Нато е мюсюлманка.

37-годишният Иван Шаповалов започва да "работи по Нато" през 2004 г., скоро след като се разделя с Юля и Лена (Тату), когато те вече шестват в световния музикален ефир и записват втория си албум. Още с първото й официално представяне той шокира и провокира противоречиви коментари от страна на руското общество и критика, с отзвук и извън пределите на бившата империя.

Шоуто на Нато е реализирано в един от най-посещаваните нощни клубове в Москва по сценарий, който включва руски спецкомандоси в пълното си бойно снаражение, с бронежилетки, маски на лицата и заредени Калашници, с които в даден момент “застрелват” (с желатинови пейнтбол топчета) хората в клуба.

Сред този мизансцен за първи път се появя Нато, от чието лице се виждат само очите, а езикът, на който запява, е непонятен и за местната публика, защото е таджикски. Целта е тя да изглежда като една от скандално известните “черни вдовици” – чеченските жени-камикадзета. Всъщност от “черните вдовици” произлиза и името на парчето -  “Chor Javon”.

Веднага след този първи концерт на певицата, афиширан като “музикална терористична атака”, видеоклипът към парчето, в който изобилстват кадри на война и фундаментализъм, е пуснат за разспространение.

Всъщност парчето на Нато “Chor Javon” е популярна таджикска песен. Оригиналът е на известния таджикски поп певец Мубаракшо. В него се разказва за четирима братя, които се готвят да пътешестват. Майка им и баща им ги предупреждават да не заминават, тъй като са имали видение, че ги очаква огромна опасност, която ги и сполетява, водейки до смъртта им.

Сподели.