Расизъм забелязаха и при наградите "Еми 2021"

Pinterest LinkedIn +

Часове след като в Лос Анджелис бяха връчени 73-тите телевизионна награда "Еми" се завихри и традиционният скандал, съпровождащ напоследък подобни бляскави събития. Естествено, той е свързан с намеци за дискриминация, като конкретния случай се касае за расова дискриминация.

Повод за недоволството стана фактът, че всички отличия в основните актьорски категории бяха спечелени от бели артисти, въпреки че тази година организаторите специално се бяха погрижили във всяка категория да бъдат номинирани и множество чернокожи творци.

Списание "Variety" подчертава, че 44 процента от номинираните за различни актьорски награди са хора, принадлежащи на етнически малцинства, но във всичките 12 категории за актьори и актриси в главни и второстепенни роли побеждават бели звезди от телевизионния екран. Недоволни от липсата на черни победители, изданието обвини организаторите на "Еми" в расизъм и стартира кампанията #EmmysSoWhite в Twitter. Тя наподобява протеста #OscarsSoWhite, който избухна през 2016 г. след наградите на Академията.

Много интернет потребители са възмутени и от това, че актьорът Майкъл Кенет Уилямс ("The Wire", "When They See Us", "12 Years of Slave"), който почина на 6 септември, не получи нито една посмъртна награда. В същото време се отбелязва, че за първи път в историята на "Еми" награди в две режисьорски категории отидоха при жени: Джесика Хобс за "Короната" ("Най-добър драматичен сериал") и Лусия Аниело за "Хакове" ("Най-добър комедиен сериал").

Както Avtora.com вече писа, тазгодишните награди "Еми" ще останат в историята и с това, че за пръв път кандидат за наградата за главна женска драматична роля стана и транссексуална актриса. Емджей Родригес (MJ Rodriguez) беше номинирана за ролята си на Бланка Родригес в телевизионния сериал "Поза" ("Pose"), посветен на хора от LGBTQ общността в Ню Йорк от афро-американски и латино произход.

На снимката: скандалният актьор Били Портър (Billy Porter) разхожда поредната си рокля по червения килим по време на наградите "Еми 221".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.