RS Q8 ще е най-мощното серийно Audi в историята

Pinterest LinkedIn +

Ако търсим ясен знак, че SUV автомобилите са бъдещето на индустрията, то това е доста категорично. Най-мощното серийно Audi в историята на компанията няма да е спортният модел R8. Нито дори класиката RS6. Най-мощното серийно Audi ще е новият SUV RS Q8, съобщава "Autocar".

Компанията представи Q8 наскоро като отговор на поредицата от свърхлуксозни SUV модели на Bentley, Lamborghini, Rolls-Royce, Mercedes, Range Rover, Jaguar, Maserati и BMW. Q8 ще има и спортна версия, която ще се казва RS Q8 и ще е директен конкурент на Mercedes GLE 63 AMG.

Моделът на Audi ще има същия туин-турбо V8 двигател от Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid. Той развива 542 к.с. и 770Nm въртящ момент. Към него има и електрически мотор, който развива още 134 к.с. и 400Nm въртящ момент.

Цялата система може да работи като едно цяло. Така резултатът е 670 к.с. и 850Nm. По този начин RS Q8 ще е по-мощен от най-мощната версия на Audi R8 V10 Plus.

Разбира се, това няма да направи този SUV по-бърз от R8, защото той ще е значително по-тежък. Въпреки това с толкова много мощ RS Q8 ще е доста внушителен модел. Той ще може да се движи и в изцяло електрически режим в продължение на около 43 км., а с цялата мощност в спортен режим ще може да се изстрелва от 0 до 100 км/ч за около 4 секунди.

Ще има и подобрения в окачването и управлението, за да може RS Q8 да се справя с допълнителната мощ и да е по-стабилен при висока скорост. Плановете на Audi засега са RS Q8 да се появи на пазара през следващата година.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.