"Audi" отговаря на луксозните SUV модели с новия Q8

Pinterest LinkedIn +

Сегментът на луксозните SUV автомобили от висок клас става все по-наситен. Това е очаквано заради все по-голямата популярност на този тип коли на фона на останалите. "Audi" вече има няколко SUV-а, но сега добавя към гамата и още по-луксозен модел – новия Q8.

Автомобилът ще се конкурира с по-авангардните модели като BMW X6, Mercedes GL и също с по-спортните Porsche Cayenne и Range Rover Sport.

Q8 споделя доста от ДНК-то си с Q7, но е по-нисък и по-широк. Дизайнът е значително по-агресивен и променен спрямо останалите Q-модели. От "Audi" казват, че Q8 ще постави началото на изцяло новата визия на Q-гамата и елементи от него ще има и в другите модели, когато дойде ред за тяхното обновяване.

Audi Q8 ще има просторен интериор, който ще е много луксозен и доминиран от два големи сензорни дисплея на централната конзола, подобно на А8. Арматурното табло също е изцяло дигитално. Поддържат се гласови команди.

Първоначално Q8 беше представен с два двигателя. И двата са 3-литрови V6 с турбо, но единият е бензинов, а другият – дизелов. Очаква се да има и спортни модели SQ8 и дори RS Q8.

Всички версии на Q8 идват стандартно като хибриди. Малък допълнителен мотор ще помага при стартирането на основния двигател, както и при по-големи натоварвания. Система за регенеративно спиране ще може да акумулира до 12 киловата енергия, която се съхранява в литиево-йонна батерия.

Както може да се очаква, Q8 е със задвижване и на 4-те колела, като има механичен централен диференциал. Той разпределя мощността 40:60 съответно към предните и задните колела. При необходимост може да променя съотношението на мощността към осите. Може да се поръча и система за завиване и на 4-те колела. Има адаптивни амортисьори, а като допълнителна екстра ще се предлага и въздушно окачване.

Q8 ще се произвежда в завода на "Audi" в Братислава, редом с Q7. Продажбите на колата ще започнат още тази есен.
Сподели.