Новото Audi A6 ще е хибрид с лукс от А8

Pinterest LinkedIn +

Audi представи новото поколение на популярния си модел А6, който идва с амбицията да детронира BMW Серия 5 в класа си. Колата е и новата стъпка в развитието на Audi към алтернативното задвижване.

Първоначално А6 ще се предлага с избор от 3 дизелови и 1 бензинов двигател. Сред тях са 3-литров V6 TFSI, 2-литров TDI и 3-литров TDI с два варианта на мощност и Quattro като стандарт. Общото при всички модели е, че ще имат и хибридно задвижване.

То ще е различно за моделите. Бензиновата версия и 2-литровият дизел ще имат 48V система с литиево-йонна батерия над задния мост и генератор в предницата. Тя ще позволява изцяло електрическо движение при скорости между 55 и 160 км/ч.

Хибридната функция 3-литровите дизели няма да предоставя тази възможност. Тя ще използва 12V система, която ще помага за намаляването на вредните емисии. Шасито на А6 може да се използва и за класически хибрид, но той е планиран за по-късно

А6 се завръща и изцяло към автоматичната предавателна кутия. Предишното поколение е имало по-малко от 5% продажби на механична кутия. Освен това новите системи за адаптивен круиз контрол и автономно движение работят по-добре с автоматична кутия.

A6 има общо 37 системи за помощ на шофьора. Сред тях са паркиране на колата чрез смартфон, ниво 3 на автономно движение и др. Системата е същата като на А8 и все още нейното използване не е разрешено навсякъде от закона.

Новото А6 е по-дълго със 7 мм, по-широко с 12 мм и по-високо с 2 мм. Въпреки това запазва същия багажник от 530 литра.

Колата тежи 1575 кг., което е с 25 кг. повече заради хибридната система. Според Audi повишеното тегло няма да се отрази на разхода или поведението на колата, защото всичко останало е направено именно с цел тези критерии да са максимално оптимизирани, за да може А6 да стане "пъргава като спортна кола и маневрена като компактен модел".

А6 залага и на повишения лукс в интериора. Има 2 сензорни дисплея от по 8,6 инча, като горният може да бъде поръчан и във версия с 10,1 инча. Горният дисплей управлява мултимедията и навигацията. Долният дисплей е за климатроника, настройки и писане на текст. Разположен е така, че да може да се използва, докато ръката на шофьора е върху скоростния лост, като е леко насочен към него.

Продажбите на колата ще започнат през юни т. г. Очаква се цените да са по-високи от сегашния модел заради повечето технологии.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.