"Противоборство" съпоставя откритията на велики учени с днешната действителност

Pinterest LinkedIn +

"Противоборство" (издателство "Изток-Запад") е седмата книга на писателя Дилян Бенев. В нея авторът смело излиза отвъд традицията и разкрива отношението си към големите предизвикателства на новото време. Стилът му е синтезирана проза на границата между сатирата и моралистиката.

Книгата съдържа четиридесет и шест фрагмента, в които са използвани като идея закони, понятия, термини, явления и свойства от физиката, математиката и астрономията, както и любопитни факти от живота на известни учени в тези науки. Съпоставени с днешната действителност като антитеза, се получава едно неочаквано сатирично звучене, акцентиращо върху замисъла на автора.

Предлагаме ви някои от най-впечатляващите фрагменти на книгата, които провокират читателя да се замисли над съвременната действителност:

"Какъв е смисълът, че Тесла е запалвал електрически крушки от пет мили разстояние (в иновативно изражение) – щом житейският блясък на повечето простосмъртни продължава да бъде едва ли не по-малко от яркостта на една обикновена крушка?"

"В науката е доказано, че въображението е повече от знанието – въпреки че посредствеността като висша форма на незнание и простащина е много повече от въображението."

"Колкото по-бързо се движи дадено тяло, толкова по-бавно тече времето. Да, ама ние, колкото по-бързо се движим във времето – за вероятността доброто старо време да се върне отново времето буквално е спряло!"

"Когато четем за откритието на Лайбниц за безкрайно малките величини, това не може да не предизвика асоциация в съзнанието ни за безкрайно нахлуващите малки в изкуството – вечно изживяващи се в ролята на ментори."

Дилян Бенев се нарежда сред класически български автори на философска сатира като Стоян Михайловски, Илия Бешков и Радой Ралин. Значителна част от творчеството му е израз на едно ново литературно направление, наричано от него глобалистически реализъм.

Автор е и на книгите "Артефакти" (2002), "Непростимо" (2004), "Инвазия" (2006), "Сатирисловия" (2008), "Обсебване" (2011) и "Гръмоблясъци" (2016) и др. Превеждан е на унгарски и сръбски.
Сподели.