"Прекрасният живот на Артър Лес": за любовта и сатирата

Pinterest LinkedIn +

Ако досега не сте попадали на романите на Андрю Шон Гриър, ето какво трябва да знаете, преди да разгърнете "Прекрасният живот на Артър Лес": чувството му за хумор е прекрасно и със сигурност ще пожелаете да видите всяко от местата, които описва.

Артър Лес е средно успешен писател, на средна възраст, който се впуска в околосветско пътешествие, за да не приеме една покана за сватба. Какво може да се обърка? Ами всичко. При това по един неочакван, забавен, остроумен и много увлекателен начин. Преди да ви разкажем за пътуването на Артър обаче, ще ви разкажем малко повече за неговия създател.

Андрю Шон Гриър е американски писател, който живее в Сан Франциско и Тоскана. Автор на шест книги, той започва писателската си кариера, публикувайки кратки разкази в различни списания. Големият успех идва през 2004-та година, когато излиза романът му "Изповедите на Макс Тиволи", превърнал се в бестселър. Следват още два изключително добре приети от публиката и критиката романа преди излизането на "Прекрасният живот на Артър Лес" през 2017-та година, който донася на Андрю Шон Гриър "Пулицър" за литература.

А сега нека се върнем към Артър Лес, когото ще харесате още от първите страници на книгата. Докато чака във фоайето на един хотел в Ню Йорк, за да вземе интервю от друг писател, ситуация сама по себе си малко необичайна, той постепенно си припомня как се е озовал именно на това място.

Междувременно из същото това фоайе се щура млада жена, която трябва да го придружи. Само че тя по някаква причина е убедена, че Артър Лес е жена. Нотките на абсурд и ирония се промъкват деликатно още в първите страници на романа, без да са съпроводени със снизходителност нито към персонажите, нито към американската култура, нито към писателския занаят или издателския бизнес. Резултатът е интелигентен, завладяващ и забавен.

И така, Артър Лес е в Ню Йорк, защото му е трябвало извинение да не отиде на сватба. Сватбата на човек, с когото дълго време е имал връзка и която би могъл да пропусне единствено ако си намери добро извинение. Решението се появява сякаш като по поръчка, когато Артър получава едновременно и друга покана – тази за интервюто. И Артър я приема, а заедно с нея – и всички останали дълго пренебрегвани предложения за семинари, лекции и абсурдни литературни събития.

Така спасителното пътуване се превръща в околосветско пътешествие и едновременно с това в пътуване през спомените и миналото на Артър. Планът му, разбира се, има своите несъвършенства, а очакванията му са доста нереалистични. Ню Йорк се е променил, агентът му му съобщава, че издателите са отхвърлили новия му роман, а заминаването за възможно най-далечната дестинация се оказва крайно недостатъчно като средство за избягване на срещи с изгубената любов.

И тъй като именно любовта е една от основните и свързващи теми във всички романи на Андрю Шон Гриър, тя неизменно присъства в живота на Артър Лес, който пътува от Америка през Европа чак до Индия и Япония. По средата на това пътешествие, Артър ще навърши петдесет години. А дали ще открие изгубеното си щастие, можете да научите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.