Пролетен базар на книгата с издателство Colibri

Pinterest LinkedIn +

Ежегодният Пролетен базар на книгата ще се проведе от 24 до 29 май в НДК. Както обикновено, освен изобилие от прекрасни книги и големи отстъпки там ви очакват и няколко много интересни литературни срещи, на които можете да присъствате.

Нека започнем с това, че следващите пет заглавия са само една малка част от всички изкушения, които можете да откриете на щанда на издателство Colibri. Неговият номер е 315, а подробна информация за всички предложения и събития можете да намерите ТУК.

Ние пък сме ви подготвили любопитни подробности за няколко от най-атрактивните книги, както и лесен и удобен вариант да ги получите дори в случай че не можете да се разходите из пролетния базар.

"Невидимата жена" на Клеър Томалин

Едно от събитията, които определено не бива да пропускате, е гостуването на английската писателка Клеър Томалин. Възможност да научите повече за романа й "Невидимата жена" от самата нея ще имате на 25 май от 19 часа в клуб "Перото".

За да не сте неподготвени за срещата, ето какво трябва да знаете за книгата и нейната авторка. Клеър Томалин е писател и журналист, автор на няколко изключително успешни биографии.

"Невидимата жена" не прави изключение. Биографичен роман, който се отличава с впечатляваща достоверност, книгата е плод на задълбочено проучване и ни предлага поглед към живота на един от големите писатели на XIX век – Чарлс Дикенс.

Томалин избира един от малко известните периоди от живота на Дикенс и история, с която повечето изследователи не се занимават – връзката на писателя с младата актриса Нели Търнан. Дълбоко човешката драма на една обречена любов е в основата на "Невидимата жена".

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият към книгата е ТУК.

"Тишина през октомври" на Йенс Кристиан Грьондал

Още един писател, когото ще имате възможност да срещнете в рамките на Пролетния базар на книгата. Йенс Кристиан Грьондал е сред най-превежданите и многократно награждавани датски творци. Датата на събитието е 28 май, мястото – литературен клуб "Перото", а часът на срещата е 15.

Колкото до книгата, превърнала се в повод за гостуването му, тя е "Тишина през октомври". Роман, в който съвсем умишлено няма диалог. Защото понякога в живота настъпва време за тишина и размисъл. Това се случва и с главния герой на Грьондал – изкуствовед, изоставен от съпругата си след дългогодишен брак.

Останал сам в празния си дом, той ще има време да си припомни всички грешки, които е допуснал, и всички важни моменти в живота си. Да се вгледа дълбоко в себе си и да се опита да разбере какво е мотивирало действията му не само като съпруг и баща, но и като син.

Философ по образование, Йенс Кристиан Грьондал изгражда внимателно една изненадващо оригинална преоценка на миналото. Стилът му е изтънчен и завладяващ, често е сравняван с този на Пруст.

Най-прекият път към "Тишина през октомври" е ТУK.

"Левиатан" на Пол Остър

Пол Остър е от писателите, които нямат нужда от представяне. Освен това е сред малкото писатели, които умеят да изненадват всеки път. "Левиатан" е ключов роман в творчеството на големия американски разказвач.

Това го прави както задължителна част от библиотеката на всеки почитател на Остър, така и прекрасен избор за онези, които тепърва ще се запознаят с неговите творби.

Оригинален, мистериозен и магически, "Левиатан" е от онези романи, в които криминалната интрига има голямо значение, но съвсем не е единствена. В него Остър търси отговора на въпроса каква е ролята на случайността в живота ни, като разказва историята на двама приятели.

Единият умира трагично и внезапно. Другият трябва да открие причините за тази смърт, при това е много важно да го направи преди агентите на ФБР. Истината е субективна. Тайните са навсякъде, а животът на всички сякаш е управляван от неведоми сили, над които хората нямат никакъв контрол.

Дали героите на Остър ще открият смисъла на живота, можете да научите ТУК.

"Ако бебетата можеха да говорят" на Мириам Сежер

Психоанализа за бебета? Колкото и шокираща да ви изглежда тази идея, всъщност тя има съвсем реално измерение. Мириам Сежер е детски психиатър и психоаналитик, ученичка и последователка на Франсоаз Долто.

Долто е пионер в детската психоанализа и автор на няколко книги, помогнали на много родители по цял свят да разберат и съответно да отгледат децата си по-добре. Като наследник на нейните идеи Сежер вече двайсет години прилага практически методите си върху новородени.

Според нея не е вярно, че бебето не разбира онова, което му се говори. Тъкмо напротив, изключително важно е правилните думи да му бъдат казани, защото детето складира в несъзнаваното си всичко, което му се разкаже веднага след раждането, а в по-късна възраст го осмисля.

В "Ако бебетата можеха да говорят" Сежер подробно и достъпно обяснява как нашите думи въздействат върху бебето и какво е тяхното значение за неговото правилно развитие. Книгата е подходяща както за специалисти в областта на психологията и психоанализата, така и за настоящи и бъдещи родители.

Най-прекият път към нея е ТУК.

"В лабиринта" на Сиге Еклунд

Сиге Еклунд е един от най-успешните шведски писатели в момента. Става известен като радиоводещ, а предаването му поставя истински рекорд с огромния си брой слушатели. Освен това е и телевизионен сценарист. Накратко можем да го определим като многостранен талант.

Литературата не е нещо ново за него. Първият му роман излиза през 1999 година. Последван е от още няколко, сред които и "В лабиринта", който определено успява да привлече внимание и да спечели фенове на Еклунд извън Швеция. Издаден е в 13 страни.

Историята започва с отвличането на единайсетгодишната Магда Хорн. Детето изчезва от дома си, докато родителите му вечерят в близкия ресторант. Заподозрените не са малко и всеки от тях крие своите тайни и би могъл да има мотив.

Напрегнат психологически трилър, "В лабиринта" е от онези романи, които продължават да занимават умовете ни дълго след като сме ги прочели. Още повече че финалът му е стряскащо непредвидим и шокиращ.

Ако сте любопитни да научите кой е похитителят, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Сподели.