Приключението Дунав Ултра "заля" поречието на Дунава за 10-та поред година

Pinterest LinkedIn +

150 любители колоездачи от 7 държави стартираха тази сутрин от град Видин за 10-тото юбилейно издание на Дунав Ултра.

Събитието е 700-километров велосипеден преход в подкрепа едноименния маршрут в Добруджа по поречието на река Дунав в България. Инициативата лавинообразно набира популярност през последните години като интересна алтернатива на туризъм под формата на пътешествие с велосипед.

Масовият старт беше малко след 8 часа на 4 септември. По традиция в за началото на прехода с велосипед се включи и кметът на Видин Цветан Ценков. Ден по-рано за участниците и гостите на идеята Дунав Ултра беше организиран ВИП коктейл в крепостта Баба Вида, на който присъстваха колоездачите, официални лица и партньори.

Въпреки че не е състезание, а лично предизвикателство - 17 са най-бързите колоездачи, които са заявили предварително желание за преминаване на маршрута до 48 часа. Преминаването им може да се следи в реално време чрез специалния интерфейс (https://bit.ly/3PdiY4m).
Останалите над 100 велосипедисти също вече са по маршрута - повечето от тях планират да стигнат до Дуранкулак до седмица.

Официални партньори на кампанията са 12 дунавски общини, Министерство на туризма и фондация "Америка за България". Именно чрез подкрепа от Фондацията Дунав Ултра успя да разположи маркировка в над 30 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, като добави иновативен модел за самоорганизирано пътешествие с помощта на мобилното приложение DUNAV ULTRA.

Приложението и цялостният потенциал на модела за едно различно пътешествие беше забелязана тази година на международно ниво: маршрутът Дунав Ултра ще бъде предоставен лично от неговия създател Борис Бегъмов на най-големия форум за велотуризъм в Европа - ежегодната конференция на Евровело - през м. октомври в Измир, Турция.

Каузата на Дунав Ултра е популяризиране на над 110 населени места в България, откъдето маршрутът преминава
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.