Премиерът на Сърбия оглави гей шествие в Белград

Pinterest LinkedIn +

Сръбският премиер Ана Бърнабич стана първият министър-председател на балканска държава, който участва в гей парад. В проведената на 17 септември демонстрация в Белград участие взеха и министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на столицата Синиша Мали. Президентът Александър Вучич обаче не се отзова на поканата да се включи в шествието.

Бърнабич никога не е крила, че има нетрадиционна сексуална ориентация. По време на демонстрацията тя заяви, че присъствието на всички официални лица на гей парада е знак за уважение към различността и подкрепа към малцинствата в страната.

Мотото на шествието, което мина без инциденти, беше "За промяна".

Както и у нас, в сръбската столица също беше организирано паралелна антидемонстрация до църквата "Свети Марко". Там се събраха противници на гей парада, които също издигнаха транспаранти и обявиха, че след гей парада ще минат да прекадят маршрута.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.