България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакини на Мондиал 2030

Pinterest LinkedIn +

България, Гърция, Сърбия и Румъния обмислят да кандидатстват заедно за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година. Това обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след четиристранна среща на високо равнище между четирите балкански държави във Варна.

"Така, както България и Италия бяха домакини на световното първенство по волейбол, така четирите държави да кандидатстваме за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г.", е предложил Бойко Борисов.

През 2030 г. световното по футбол е специално, тъй като тогава се навършват 100 години от първия мондиал, провел се в Уругвай. Кандидатите за юбилейното издание на Мондиала за момента са Аржентина, Уругвай и Парагвай (съвместно), Великобритания, както и Мароко, Тунис и Алжир (съвместно). Испания и Португалия също обмислят да кандидатстват заедно.

През 2022 г. Световното първенство ще се проведе в Катар, а през 2026 г. – в Канада, САЩ и Мексико. По време на Мондиа.а през 2026 г. за първи път три страни ще са домакини на форума и за първи път ще участват 48 отбора.
Сподели.