"Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг": истинската стойност на вещите

Pinterest LinkedIn +

Дебютният роман на Линда Рътлидж очарова със своята деликатност, пренасяйки ни в един свят, изпълнен с красиви вещи, меланхолия и семейни тайни. Искате ли да получите нещо наистина безценно срещу абсолютно незначителна сума? Ако отговорът е да, "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг" е точно за вас.

В един малък град в Тексас, в една голяма, много красива къща, в един много важен ден Фейт Бас Дарлинг сънува необикновен сън. И когато се събужда, знае две неща: това е последният ден от живота ù и тя трябва да направи дворна разпродажба. Има само един проблем – ще ù бъде много трудно да запомни това. Освен това много хора ще останат крайно недоволни от нейното решение.

Действието в "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг" се развива само в един ден. Необикновен и паметен. И едновременно с това успява да обхване няколко десетилетия. Денят е 31-ви декември 1999 година. В навечерието на новия век изгубените спомени на Фейт Бас се връщат при нея, макар и само като мимолетни проблясъци, за да ни разкажат цялата история на един голям род. Семейство с традиции и ценности, някак изгубени във времето, точно като паметта на Фейт.

Именно възможността да погледнем събитията през погледа на множество различни персонажи е това, което прави книгата едновременно динамична, увлекателна и различаваща се от традиционните семейни саги. И ако случайно попадналите на разпродажбата минувачи виждат във Фейт само една ексцентрична старица, която явно не е съвсем с разсъдъка си, то за собственичката на антикварния магазин в града Боби случващото се носи съвсем различен смисъл. О, да, би могло да е сделката на живота ù. Не всеки ден ти се предлага да купиш лампа "Тифани" за един долар. Само че за Боби, чиято детска мечта е била да надникне в красивата къща на семейство Бас, случващото се има съвсем друго значение. Което не значи, че няма да купи лампата.

Смешен и тъжен, на места болезнено трогателен, "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг" е роман, в който трудно бихме могли да откроим най-важната тема. В нишките на сюжета му са преплетени толкова много сложни и дълбоки въпроси, че едва ли бихме могли да ги степенуваме и изброим изчерпателно. А и не е необходимо.

Сред разкошните вещи, събрали в себе си историята на поколения, деликатно изпъква един часовник. Изработен през 18-ти век за графиня Мари-Жан дю Бари, куртизанка от кралския двор на Луи ХV. Графинята изгубила главата си, а заедно с нея и необходимостта да знае колко е часа, по време на Френската революцията. Часовникът, разбира се, е откраднат, а пътуването, което го отвежда от улиците на Лондон до Манхатън, Вашингтон и Тексас, е повече от колоритно. И именно той, векове по-късно, се оказва онази вълшебна вещ, която сякаш единствена помага на Фейт да събере, макар и за кратко, изгубените си спомени.

И докато Фейт Бас Дарлинг, независимо от напредналото си заболяване, успява да се запита каква стойност имат вещите, ако дори не помним, че ги притежаваме, парчетата от миналото ù постепенно се подреждат в последния ден от века. И от нейния живот.

Ако сме успели да събудим любопитството ви, със сигурност ще се зарадвате да разберете, че романът е екранизиран. Филмът е озаглавен "Клер Дарлинг", а главната роля е поверена на Катрин Деньов. Разбира се, препоръчваме ви първо да прочете книгата.

Най-прекият път към "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.