Почина създателят на Спайдърмен – Стан Ли

Pinterest LinkedIn +

Създателят на най-популярните фантастични супергерои в света, писателят и бивш шеф на издателството "Marvel Comics" Стан Ли почина на 95-годишна възраст.

В неговото въображение са родени комиксови и кино звезди като Човека-паяк, Железния човек, Хълк, Черната пантера, членовете на Фантастичната четворка и много други. Героите на Ли се отличават от клиширания образ на класическия борец за справедливост и победител на злото по това, че винаги остават и хора – с човешките си страхове, недостатъци и слабости. 

Именно поради това и младият и неуверен Човек-паяк се оказва по-близък и любим образ за милиони читатели на комикса, отколкото долетелият от друга планета Супермен.

Творбите на Стан Ли, доразвити от други автори, се разрастват до цели мултивселени с още много герои и злодеи, мутанти и антигерои. Неговите персонажи, повечето от които съществуват вече половин век, преминават от комиксите в книги, анимационни сериали, видеоигри и блокбъстъри.


Стенли Мартин Лийбър, както е цялото име на американския писател, е роден на 28 декември 1922 г. в Ню Йорк, в семейството на Силия и Джак Лийбър. Родителите му са евреи от румънски произход. Детството му е белязано от бедност и трудности в годините на Великата депресия. В интервю през 2006 г. Стан Лий казва, че като дете се е увличал от книгите и филмите, особено от филмите с участието на Ерол Флин, в които актьорът играе героични персонажи.

Популярният
редактор и публицист е носител на награда "Сатурн", която се връчва от Академията за научнофантастични, фентъзи и хорър филми в САЩ, и три пъти е номиниран за наградата "Хюго", която се връчва ежегодно за най-добро произведение в жанровете научна фантастика и фентъзи от предходната година. От 2011 г. той има звезда на Холивудската алея на славата.

В началото на 2018 г. Лий е приет в болница за лечение на пневмония, а на 12 ноември същата година той почина в медицински център в Лос Анджелис.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.