В Русия цензурираха част от комикса "Дедпул"

Pinterest LinkedIn +

Руското издателство "Комилфо" отказа да отпечата една от главите на популярния комикс "Дедпул" ("Deadpool"). Решението е било взето след консултация с експерти от Федералната служба по надзор в сферата на защита правата на потребителите и на благополучието на човека в Русия (Роспотребнадзор). Те са преценили, че сюжетът на въпросната глава пропагандира нацизъм, съобщава изданието "Комерсант".

Изданието уточнява, че главата, озаглавена "Дедпул. MAX", е посветена на борбата на героя със злодей неонацист. Сюжетът осмива антисемитизма. "Холокостът, нацизмът и расизмът не могат да бъдат обект на хумор и сатира", коментира случая експертът Вали Енгаличев, доктор на психологическите науки.

От изданието поясняват още, че част от спорната глава на комикса е написана от името на антагониста, който разсъждава за величието на бялата раса, възхвалява Хитлер и обосновава необходимостта от холокост. Изданието е придружено от послеслов, в който Дейвид Лафем пише, че за нещастие светът е пълен с подобни реални персонажи и призовава читателите да "погуглят за холокоста", като предупреждава, че няма да им бъде смешно.

Във връзка със случая от издателство "Комилфо" уточняват, че са се обърнали към "Роспотребнадзор", за да се убедят, че преводът не нарушава руското законодателство. "Става въпрос за съдържание, което е създадено в чужбина. Там действат едни закони, а у нас – други", казват издателите и допълват, че заключението на експертите ще им бъде необходимо, в случай че възникне спор по повод липсващата глава с хората, които държат авторските права на комикса. 

"Много съжаляваме, че се стигна до подобна крайна мярка, но иначе печатниците изобщо нямаше да приемат книгата за печат", казват още от издателството.

От друга страна, президентът на Руския еврейски конгрес Юрий Канер е заявил, че в комикса няма нищо чак толкова страшно и че човек може да се шегува по най-различни поводи.

Дедпул е персонаж от "Marvel Comics", за който е характерен черният хумор. Комиксите, в които той участва, обикновено се отличават с тежки сцени и нецензурен език.
Сподели.