Почина рок легендата Джери Лий Луис

Pinterest LinkedIn +

Бащата на рокендрола Джери Лий Луис почина в петък, 28 октомври. 87-годишният музикант е издъхнал в дома си в окръг ДеСото, Мисисипи, южно от Мемфис, съобщи негов представител пред "The Hollywood Reporter".

Известен и с псевдонима си "The Killer", удостоеният с награда "Грами" за цялостно творчество през 2005 г. музикант изнасяше концерти дори в края на 80-те си години. През 1986 г. Луис става един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. През 2004 г. списанието "Rolling Stone" го поставя на 24-то място в класацията си на 100-те най-добри изпълнители за всички времена.

Роден в бедно семейство в източна Луизиана, Джери Лий Луис и започва да свири на пиано от ранна възраст. Едни от най-големите му хитове са "Whole Lotta Shakin' Goin' On" и "Great Balls of Fire", създадени още през 1950-те години.

"Майка ми ми казваше: Ти и Елвис сте доста добри, но не толкова колкото Чък Бери" - споделя години по-късно музикантът.

Превърнал се в легенда на сцената, Джери Лий Луис не може да се похвали със спокоен личен живот. Той има 7 брака и общо 6 деца, две от които загиват деца загиват при злополуки. Първата му съпруга е 13-годишната му братовчедка, за която рокаджията се жени през декември 1957 г. Няколко месеца по-късно бракът се разпада, но не и преди да предизвиква голям скандал, вследствие на който неговите изпълнения по радиото се спират, а много клубове не искат да го приемат да свири в тях. Популярността му частично се възстановява през 60-те години на миналия век.

Джери Лий Луис става в историята на музиката с 10 златни плочис и рок стандарти като “Whole Lotta Shakin' Goin On,” “Great Balls of Fire,” “Baby Baby Bye Bye,” “Breathless” и “High School Confidential”.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.