Почина изпълнителят на "Gangsta's Paradise" Кулио

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният рапър Кулио почина на 59-годишна възраст. Тъжната вест беше потвърдена от неговия мениджър. Причината за смъртта към момента му не е обявена официално. Известно е, че той е бил открит да лежи мъртъв на пода в банята на свой приятел.

Музикантът, който беше сред най-големите имена на хип-хопа от 90-те години на миналия век, е изпълнител на хитовете "Gangsta's Paradise" и "Fantastic Voyage". Песента му "Gangsta's Paradise" от 1995 г. е част от саундтрака на филма "Опасен ум" с участието Мишел Пфайфър. С този свой хит, който всъщност представлява интерпретация на творбата на Стиви Уондър от 1976 г. "Pastime Paradise", Кулио печели награда "Грами". В рамките на целия си творчески път, който започва в края на 80-те години, рапърът получава пет номинации за престижната музикална награда.

Роден в Монесен, Пенсилвания, с името Артис Леон Айви-младши, Кулио живее в Комптън, Калифорния, където учи в общински колеж. Работил е като пожарникар доброволец и като охраната на летище, преди да се посвети на пълен работен ден на хип-хоп сцената. Кариерата му тръгва с издаването през 1994 г. на дебютния му албум "It Takes a Thief". Песента му "Fantastic Voyage" стига до номер 3 в Billboard Hot 100. Година по-късно "Gangsta's Paradise" превзема класациите с мрачния си текст:

"Докато вървя през долината на сянката на смъртта,
хвърлям поглед към живота си и осъзнавам, че не е останало много,
защото съм се смял толкова дълго,
че дори майка ми мисли, че съм останал без мозък...

"Тъжна новина" - сподели колегата му Айс Кюб в Twitter. "Свидетел съм от първа ръка на пътя на този човек до върха на индустрията. Почивай в мир, @Coolio" - допълни той. "Спокойно пътуване брат", написа Questlove в социалната мрежа.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.