Почина пребитият Любомир Милчев-Денди. "Нямам сълзи за Денди" - написа Евгени Минчев

Pinterest LinkedIn +

"Да, моят приятел и колега Денди почина". Това сподели пред "България Днес" една от най-добрите приятелки на Любомир Милчев-Денди - музикантката Йоана Савова.

Тъжната вест беше споделена и от други артисти, сред които и актрисата Деса Красова, известна напоследък повече като Касиел Ноа Ашер. В профила си "Настася Филиповна" във Фейсбук тя също публикува прочувствено съобщение:

"ЛЮБОМИР МИЛЧЕВ - ДЕНДИ / септември 1963 г. - 27.03.2022 /
Много... много ми е мъчно! Ние - твоите приятели - те обичахме! Знаехме какъв подарък са срещите и разговорите ни с теб! Благодаря за наученото, за доверието, за вглеждането! Лети птиче, лети Дендуче... и не се обръщай назад!".

"Скърбя за приятеля и колегата Любомир Милчев-Денди. Следвахме заедно, бяхме по едно и също време в Кабинета на младите писатели-студенти, а през последните години той неизменно присъстваше на ВИП-партита и с таланта, екстравагантността и дълбоките си познания в светския живот придаваше чар и смисъл на всяко събитие... Бог да накаже тези, които са виновни за смъртта му!" - написа и негова близка приятелка на име Анжела Димчева.

А ето как се сбогува с него и паркетният лъв Евгени Минчев:

"НЯМАМ СЪЛЗИ ЗА ДЕНДИ. ДА ПОЧИВА В МИР.
И пред смъртта трябва да сме честни, макар и учтиви. За Денди не мога да кажа нищо парадно, освен да помълча, да изпия чаша вино и да му пожелая лек път към отвъдното. Оставен в междуметието на противоположни култури, неразбран или подведен, че е разбиран, той играеше по тънкото въже на идентификацията си. Лесно е да паднеш от това въже, когато не знаеш кое е небето и кое е земята. А фалшиви и примамващи гласове – колкото искаш. Епилог без обвинения бих нарекъл неговия живот, защото „който е безгрешен, нека първи хвърли камъка“. Нямам сълзи, нямам въздишка тук. Отишъл си е човек, който като шарена птица е изпробвал крилата си приживе. Един Салвадор Дали на чашката. Да почива в мир".

В края на февруари светският хроникьор бе открит в безпомощно състояние в апартамента си. Той беше зверски пребит и прекара последните си часове в болница, където обаче не са могли да го върнат към живота. Извършителят на деянието, до момента характеризирано като опит за убийство, до момента не е установен със сигурност.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.