Почина оперната прима Монсерат Кабайе

Pinterest LinkedIn +

Испанската оперна певица Монсеррат Кабайе почина на възраст 85 години в Барселона, съобщи изданието "El Pais" и уточнил че почитателите ще могат да се сбогуват с нея в неделя. Погребението ù ще бъде в понеделник, 8 октомври.

В края на септември Кабайе се лекува в болница заради проблеми с пикочния мехур.

Монсерат Кабайе стана известна със своята техника на изпълнение на белканто, както и на роли от класически италиански опери. Пробивът на Кабайе на международната сцена е през 1965 г., когато ѝ се налага да замества временно неразположената тогавашна звезда Мерилин Хорн. Кабайе изпълнява в полусценичен вариант в прочутата зала "Карнеги хол", Ню Йорк, операта "Лукреция Борджия" от Доницети. Осъзнавайки, че трябва да научи ролята си за по-малко от месец и че това ще бъде първата ѝ възможност да покаже своето белканто, тя дава всичко от себе си на концерта. Изпълнението ѝ става сензация за света на операта. Ден след това вестник "Ню Йорк таймс" пише: "Калас + Тебалди = Кабайе". 

В кариерата си Монсерат Кабайе е изпълнила над 125 оперни партии. Тя е известна и на любителите на рок музиката с албума "Barcelona", който записа заедно с вокалиста на "Queen" Фреди Меркюри.

В историята на класическата музика тя ще остане и с изпълненията си на партиите на Норма в едноименната опера на Винченцо Белини, на Имоджене от операта "Пиратът" на Белини, на кралица Елизабета от операта на Доницети "Роберто Даверьо" и на Леонора от "Трубадур" на Джузепе Верди.
Сподели.