Монсерат Кабайе с концерт в София

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестната оперна прима Монсерат Кабайе, популярна и сред меломаните със сравнително оскъдна култура в областта на класическата музика благодарение на съвместния си проект с Фреди Меркюри - Barcelona, ще изнесе концерт в България на 27 септември в зала 1 на НДК. Заедно с нея на сцената ще излезе и дъщеря й Монсерат Марти, чиято оперна кариера, започнала в края на 90-те, също се развива повече от успешно.

Репертоарът на Кабайе (р. 12 април 1933 г. в гр. Барселона) е огромен, надминавайки този на повечето други световнопризнати певици от миналия и началото на този век. Изпълнявала е всички велики оперни роли и се смята за единствената истинска наследничка на Мария Калас.

Извън операта Кабайе става всеобща любимка и добива широка популярност благодарение на обичта си към рока и сътрудничеството си с Фреди Меркюри в хита от Олимпийските игри през 1992 г. Barcelona. След смъртта на солиста на Queen тя никога не изпълни с друг певец този дует.

Въпреки напредналата си възраст (през април 2013 ще навърши 80 години) Кабайе не показва признаци, че се е уморила от сценичните си изяви. Тя е артист, чийто световен успех се основава не само на вокалните качества - един от най-красивите и гъвкави гласове с безупречна техника, но и на невероятната харизматична власт и топлина на нейната личност, които достигат до всеки и пленяват публиката по цял свят.
Дъщерята на Кабайе – Монсерат Марти
започва да пее през 1998 г. и досега самостоятелната й кариера е стремителна. През 2000 г. прави дебют в "Ла Скала", играе водещата роля на Мария в Уестсайдска история. За нейния триумф веднага пишат в La Repubblica, Кориере дела сера, La Vanguardia.

Сподели.